Prive tour, een rondleiding in en rond het

Cruquius gemaal, met de grootste stoommachine-zuiger ter wereld

en het design / ontstaan van de Haarlemmermeer polder

Onderwerpen: Technologie, Ingenieurskunst, Geschiedenis, "Petite histoire", Kunstgeschiedenis en Bouwkunst. Toer door de "scholar-lecturer", kunsthistoricus Drs. Kees Kaldenbach*

 

Go to English version.

Complete Listing of tours

 

 

Dutch/Nederlandse version.

Schiphol ligt in een polder/droogmakerij, de voormalige bodem van de Haarlemmermeer. Drie mastodonten van stoommachines hebben dit meer leeggepompt rond 1850. Verrassenderwijs is een van deze drie pompen nog intact: Cruquius (web site). Het is nu een technologiemuseum en deel van de Wereld architectuurgoed. Zie wiki site. Ik zal er vertellen over het selectieproces dat leidde tot de bouw van dit pompstation. En over de Waterwolf!

Een buitenlandse ingenieursclub heeft de grote historische waarde erkend van dit gemaal, en het is daarom als Ankerpunt (Anchor Point) aangewezen door ERIH, de American Society of Mechanical Engineers.

Na vele jaren restauratie kunnen de armen van de pomp nu weer op en neer bewegen (nu met hydraulische druk, geen stoomdruk). power, not steam power). Rechts zie je de armen geheel omhoog (de zuiger is dus omlaag). De zuiger is ongeveer zo groot als een truck!

Het Cruquius pompstation, het doel van onze dagtocht, ligt ten zuidwesten van Amsterdam waar ik woon. Ongeveer 15 km rijden op een half uur in perfect verkeer. Let op: u kunt met uw eigen auto rijden en mij meenemen.

Op de lijst van Industrieel Erfgoed is dit een van mijn favorieten in Nederland. Er ligt er ook een in Halfweg (15 km ten westen van Amsterdam), open sommige weekenden, en veel verder weg ligt het grote pompstation in Lemmer in Friesland.

Voor wetenschapstours stel ik voor dat je ook naar het Teylers museum in Haarlem, en voor medische wetenschap naar het Boerhaave museum in Leiden. Bedrijfsuitjes en familie-uitjes voor kleine groepen.

 

Tijdens deze Cruquius tour, is dit mijn handboek: Zee van Land / Sea of Land, waaruit ik ook de Beemster polder aanbied als tour (20 Km ten noorden van Amsterdam). Polders werden geschapen door Nederlandse investeerders, ingenieurs, boeren en ze tonen een landschap alsof het een schilderij is van Mondriaan met geometrie in het landschap.

 

Vervoer:
a) Het museum is te bereiken met het openbaar busvervoer vanaf Station Haarlem, lijn 340. Diverse andere opties staan open voor u:
b) Gebruik uw eigen auto en haal mij op in Amsterdam. c) U kunt een auto huren, mij oppikken in in Amsterdam en ik kan u adviseren over de beste route. c) Wij kunnen een professionele taxibus huren voor ongeveer E 70 per uur voor ongeveer 2 tot 3 uur. Daarenboven betaalt u mij als specialistische gids. Dit is de duurdere optie.

 

 

Alle fotos door kees Kaldenbach, 2011, in high res zijn ze ook verkrijgbaar voor publicatie.

 

April 2011. Kaldenbach is recipient of the WikiDelft prize. Clipping from Haagsche Courant

 

Ik ben als kunsthistoricus gevestigd in Amsterdam. Ik kan je ontmoeten in deze stad, om er een tour-op-maat te geven in het historische centrum en ook voor bezoek aan plaatselijke musea.

We gaan samen op zoek naar het bijzondere karakter en de schoonheid van de stad - en ter plekke zijn er verhalen die daar voor het oprapen liggen.

Het is een combinatie van lering en vermaak. Zo wandelen we of fietsen we door de geschiedenis van stad en land, kunst, architectuur en cultuur. We zullen spreken over het verleden maar ook over de huidige issues op sociaal gebied. Zie reacties van klanten: testimonials.

Complete Lijst van tours.

 


Drs. Kees Kaldenbach is your private "scholar-lecturer on culture tours" *.

*Martha Gellhorn, Travels with Myself and another, p. 182.


Over Drs. Kees Kaldenbach:

Lees een biografie.

Drs. Kees Kaldenbach is meermalen opgetreden in documentaires voor tv en radio, o.a. bij BBC2 TV, NTV Japan, Deense TV en Radio Nederland Wereldomroep. In 2004 and 2005 adviseerde hij BBC teams. Kaldenbach heeft veel geschreven over Vermeer, over Vincent van Gogh en andere kunsthistorische onderwerpen. Drs. Kees Kaldenbach is voorzitter van de Circle of Academic Tour Guides of the Netherlands and Flanders (CATON)

 

Contact informatie:

Drs. Kees Kaldenbach , kalden@xs4all.nl

Haarlemmermeerstraat 83 hs

1058 JS Amsterdam

The Netherlands

telefoon: 020 - 669 8119

mobiel: 06 - 2868 9775

Lees testimonials.

Open zeven dagen per week.

Lid van VVV Iris bon (dus acceptant van de Iris kadobon); lid van de de Kamer van Koophandel, Amsterdam; Lid van de Gouden Eeuw Cirkel in Amsterdam.

Deze pagina vormt onderdeel van vele duizenden pagina's kunst en cultuur op www.xs4all.nl/~kalden

Updated 27 oktober 2011. Updated 31 October 2016.