M

Prive-rondleiding

in het sfeervolle oude centrum van de stad Haarlem. Boeiend, academisch, historisch, met sprekende architectuur en bezoek aan musea, hofjes en de oude St Bavo

 

Nieuw! Beter menu en vernieuwde web pagina: Klik hier.

 

Onderwerpen: Geschiedenis, "Petite histoire", Kunstgeschiedenis en Bouwkunst. Toer door de "scholar-lecturer", kunsthistoricus Drs. Kees Kaldenbach*

English version.

Complete Listing of tours

St. Bavo Kerk, Haarlem met scheepsmodellen links.

 

Met het wereldberoemde grote Mueller orgel waar Mozart op speelde in 1766.

 

Haarlem, het doel van onze tour, met De Doelen (oefenplaats van de schutterijen, de stadsmilitie) nu de ingang van de grote Openbare Bibliotheek. Een verborgen hoek in de stad. De grote, levendige schutterij-schilderijen zijn volop te zien in het Frans Hals museum.

Vervoer:
a) Haarlem is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Diverse andere opties staan open voor u:
b) Gebruik uw eigen auto en haal mij op in Amsterdam. c) U kunt een auto huren, mij oppikken in in Amsterdam en ik kan u adviseren over de beste route. c) Wij kunnen een professionele taxi bus huren voor ongeveer E 70 per uur voor ongeveer 3 tot 4 uur. Daarenboven betaalt u mij als specialistische gids. Dit is de duurdere optie.

 

Een betegelde gang in het Frans Hals Museum. Dergelijke tegels kwamen niet of nauwelijks voor in prive-woningen, wel als status-object in het stadhuis en andere stedelijke instellingen.

In het Frans Hals Museum.

 

Haarlem Hofjes-stad. Hier een van de vele Hofjes in Haarlem. Dit is het wel zeer groots vormgegeven poortgebouw van het Teylers Hofje uit 1787, met 24 woningen aan het Spaarne. Architect Leendert Viervant. Links de regentenkamer, rechts de woning van de opzichter.

 

Haarlem met de Markt en de fantastische, grote St Bavo kerk. Rechts de feestelijek ornamenten van de Vleeshal, nu het kunstmuseum 'de Hallen'.

Alle fotos boven copyright Kees Kaldenbach. Grotere formaten zijn verkrijgbaar.

Haarlem is vol verrassingen. Bedrijfsuitjes en familie-uitjes voor kleine groepen. Een ongelooflijk mooie laat-middeleeuwse kerk waarin o.a. Mozart op het orgel speelde. Het mooie Frans Hals Museum. Interessante architectuur. Het bloedstollende verhaal van de opstand tegen de Spanjaarden, en de bloeddorstige bestraffing. Hard tegen hard.

Het eerste Museum in heel Nederland: Teylers. De foto onder toont de rivier Het Spaarne met de Waag (midden links) die beroemd is omdat daar in de vroege jaren 60 Simon and Garfunkel optraden, voordat zij beroemd werden. Rechts ziet u het Teylers museum. De architectuur werd ontworpen door een Weense architect: Chr Ulrich in een stijl die wordt omschreven als 'Herrschaftsarchitektur'. Op de achtergrond de toren van de Grote St Bavo, die over heel de stad Haarlem uitrijst als een gigantische zeppelin. Photo Copyright Teylers Museum.

Haarlem ligt in de provincie Noord-Holland, 20 KM ten westen van Amsterdam. Ik kan er met mijn auto heen rijden met 3 tot 4 volwassenen.

Haarlem is trots op de imposante laat-middeleeuwse kerk van enorme afmetingen. Binnen bevindt zich het beroemde orgel waarop ook de jonge Mozart heeft gespeeld tijdens zijn bezoek. De kerk is gelegen aan het plein waarop ook het Stadhuis is gelegenen de Vleeshal. Het laatste gebouw is nu ingericht als museum voor moderne kunst.

Een van de beroemde gebouwen van de stad is het eerste museum in Nederland, opgericht in de in 18de eeuw, het tijdperk van verlichting. Dit Teyler’s Museum heeft collecties die zich breed uitstrekken - van unieke afdrukken van vogelveren in natuurlijke steen uit de tijd van de vroege dinosaurussen, tot aan 18de eeuwse wetenschappelijke machines, zoals de grote elektriceermachine die statische stroom opwekte en deze kon bewaren in Leidse flessen. Er is ook een eersteklas verzameling van tekeningen uit de Renaissance, met waardevolle exemplaren door Michelangelo. Zoals u misschien weet, is de eeuw van Verlichting niet geboren in het Frankrijk van de 18de eeuw maar in Nederland in de 17de eeuw: met Van Leeuwenhoek, Boerhaave...

Meer items waardoor Haarlem beroemd is: het eerste sportveld de geschiedenis van West-Europa. En de allereerste uitleenbibliotheek voor boeken.

Ik ben vertrouwd met Haarlem omdat ik daar de HAVO bezocht... en daar nog steeds vrienden heb.

De foto onder toont de ovale zaal van het Teylers Museum. Het vormt het sterkste voorbeeld van 18e eeuwse interesse in wetenschappelijke activiteiten in de Eeuw van de Rede / Eeuw van de Verlichting. De Encyclopedie van Diderot en 's Alembert staat er in de boekenkast. Men kan het teylers ook zien als een museum van een museum, omdat er zeer winig veranderd is sinds het werd gebouwd. Er zijn later wel andere vleugels bijgebouwd.

Als je het Teijlers nu bezoekt zul je zien dat de bruinige tint verdwenen is: het is nu hoogblond onbehandeld eikenhout. Het afnemen van de laklaag gebeurde met overleg: ZEER langzaam met een hogedrukspuit met talkachtig poeder. Millimeter voor millimeter, zodat de fijne details behouden bleven.

Meer Teylers afbeeldingen: zie onderaan...

Nog een uniek museum in Haarlem is het Frans Hals Museum waar grote schilderijen worden bewaard van de manieristische schilders: Van Mander, Goltzius en Cornelis van Haarlem. Het museum is genoemd naar Frans Hals, wiens schutterstukken en groepsportretten van bestuurders van sociale instituten zoals hofjes in grote aantallen bewaard worden. Andere lokale schilders zijn ook goed vertegenwoordigd. Een specale publiekslieveling is het zeventiende eeuwse poppenhuis. En het hemelbed.

Verspreid over de stad zijn een aantal goed bewaarde hofjes, dat zijn beschermde pleintjes waar de oudere nette burgers werden gehuisvest.

Canon van Haarlem.

Complete Listing of tours

 

April 2011. Kaldenbach is recipient of the WikiDelft prize. Clipping from Haagsche Courant

 

Onder: fossielenzaal. Foto Copyright Teylers Museum, Haarlem.

 


Onder: Fossielenkamer met machtige electrische apparaten. Foto Copyright Teylers Museum, Haarlem.


 

Ik ben als kunsthistoricus gevestigd in Amsterdam. Ik kan je ontmoeten in deze stad, om er een tour-op-maat te geven in het historische centrum en ook voor bezoek aan plaatselijke musea.

We gaan samen op zoek naar het bijzondere karakter en de schoonheid van de stad - en ter plekke zijn er verhalen die daar voor het oprapen liggen.

Het is een combinatie van lering en vermaak. Zo wandelen we of fietsen we door de geschiedenis van stad en land, kunst, architectuur en cultuur. We zullen spreken over het verleden maar ook over de huidige issues op sociaal gebied. Zie reacties van klanten: testimonials.

Complete Lijst van tours.

 


Drs. Kees Kaldenbach is your private "scholar-lecturer on culture tours" *.

*Martha Gellhorn, Travels with Myself and another, p. 182.


Over Drs. Kees Kaldenbach:

Lees een biografie.

Drs. Kees Kaldenbach is meermalen opgetreden in documentaires voor tv en radio, o.a. bij BBC2 TV, NTV Japan, Deense TV en Radio Nederland Wereldomroep. In 2004 and 2005 adviseerde hij BBC teams. Kaldenbach heeft veel geschreven over Vermeer, over Vincent van Gogh en andere kunsthistorische onderwerpen. Drs. Kees Kaldenbach is voorzitter van de Circle of Academic Tour Guides of the Netherlands and Flanders (CATON)

 

Contact informatie:

Drs. Kees Kaldenbach , kalden@xs4all.nl

Haarlemmermeerstraat 83 hs

1058 JS Amsterdam

The Netherlands

telefoon: 020 - 669 8119

mobiel: 06 - 2868 9775

Lees testimonials.

Open zeven dagen per week.

Lid van VVV Iris bon (dus acceptant van de Iris kadobon); lid van de de Kamer van Koophandel, Amsterdam; Lid van de Gouden Eeuw Cirkel in Amsterdam.

Deze pagina vormt onderdeel van vele duizenden pagina's kunst en cultuur op www.xs4all.nl/~kalden

Updated 27 oktober 2011. Updated 15 februari 2017.