e

Prive-rondleiding in de Beemster (1612), een perfect aangelegde en goed bewaarde polder in Holland,

en daarom geplaatst op de lijst van UNESCO werelderfgoed

TripAdvisor...Visit my page.

 

Onderwerpen: Ingenieurskunst, waterbouwkunde, boom-aanplant, landschapsplanning, investering, geschiedenis, "Petite histoire", Kunstgeschiedenis en Bouwkunst. Toer door de "scholar-lecturer", kunsthistoricus Drs. Kees Kaldenbach*

 

Go to English version.

Complete Listing of tours

Beemster, Zuiddijk, ringvaart met molen. Aan de buitenste rand van de Beemster, het doel van onze dagtocht.

 

 

Beemster, Zuiddijk, ideaal geometrisch patroon van weilanden, blik naar het noorden.

 

Beemster, museumboerderij, geometrisch rietdak.

 

Beemster, Bosbouwkundig Arboretum aan de Nekkerweg 67a, met 2600 soorten en varieteiten van bomen en struiken. Omvat een systematisch deel, een geografisch deel en tenslotte een appelboomgaard waar het fruit volledig aan de boom rijpt, met MEER smaak! Zeer rustig en zelden bezocht: Elke dag open. Ca 200 bezoekers per jaar! Pluk zelf uw fruit!

 

Ook bezoek mogelijk aan de Haarlemmermeer met het Cruquius stoomgemaal. Bedrijfsuitjes en familie-uitjes voor kleine groepen.

 

Ons handboek tijdens de excursie:

 

Vervoer:
a) De polder is te bereiken met het openbaar vervoer, vanaf Amsterdam met bus 301 en dan 129. Diverse andere opties staan open voor u:
b) Gebruik uw eigen auto of busje, haal mij op in Amsterdam. c) U kunt een auto huren, mij oppikken in in Amsterdam en ik kan u adviseren over de beste route. c) Wij kunnen een professionele taxi bus huren voor ongeveer E 70 per uur voor ongeveer 2 tot 3 uur. Daarenboven betaalt u mij als specialistische gids. Dit is de duurdere optie.

Vanaf Amsterdam rijden we in ongeveer 20 minuten naar de hoek van de Beemster bij Purmerend - waar vroeger de luxe villas en de tuinderijen waren aangelegd.

 

Het handboek bij deze polder-excursie: Zee van Land. De droogmakerij als atlas van de Hollandse landschapsarchitectuur
Auteurs: Wouter Reh, Clemens Steenbergen, Diederik Aten
Hardcover. 280 pagina's | Noord-Holland Uitgeverij | juni 2007. 251x35x306 mm

Uitgegeven 2007 in het Nederlands Dutch en English.

De waterwolf sloeg in het Hollandse landschap fel toe. Bij stormwind klauwde de waterwolf wild om zich heen... de door storm opgezweepte golvende massas water van een meer vraten onbarmhartig aan de randen van de bestaande meren en verslonden in kwade uren vele meters, soms meerdere honderden meters land, en op kwade nachten verzwolg de wolf zelfs hele dorpen. Mede door onophoudelijke turfwinning (stookhout was weinig voorhanden en erg duur) was het aangrenzende land al slap als een een gatenkaas geworden, een makkelijke prooi voor het woeste water.

De oplossing was inventief maar uiterst kostbaar: het meer bedijken met een ringdijk, een ringvaart aanleggen, het meer met windmolens droogmalen en de bodem van het meer laten opdrogen; vervolgens indelen in land, wegen en afwatering, en zo het geheel temmen volgens de meest moderne technologie en opvattingen over de ideale geometrische stad en het ideale land, helder verdeeld in rechthoeken en in stroken, met de kop van elke strook land (kavel) aan de weg en de achterzijde aan de afwateringssloot. In de Beemster was vooral Dirk van Os aktief: hij was een rijke koopman in Amsterdam en mede-oprichter en grootaandeelhouder VOC, met een toppositie als bewindhebber. Hij kocht in de Beemster 1150 morgen land, elk ongeveer 0.9 hectare. Zo werd hij niet alleen een grootaandeelhouder in de VOC maar ook initiatiefnemer en grootgrondbezitter in de Beemster en grootverhuurder van land aan boeren.

Wat weinig mensen weten: In de VOC werd vanaf 1602 in totaal ruim 6 miljoen gulden geinvesteerd door aandeelhouders, maar in de reeks Hollandse polders een werd veelvoud van dat bedrag gepompt. Enerzijds uit vrees voor de waterwolf, anderzijds uit gezond koopmanschap en slimme kansen voor investering en met een ideaal van scheppen van een perfect rechthoekig landschap met totale technologische beheersing en controle over water en land. Voor bezoekers uit het buitenland een wonderbaarlijke en aangrijpende ervaring.

Deze atlas is als uitgevers-produkt een kunstwerk en een trotse viering van het allerbijzonderste in Hollandse landschapsarchitectuur op zijn best. Deze ruim opgezette atlas bevat voor elke grote polder in Nederland een schat van informatie in tekst (zoals het voorwoord stelt: een baanbrekende analyse op het 'kruispunt van kunst, architectuur, stedenbouw, waterbouwkunde en economie'), met overvloedig en full color gereproduceerd historisch kaartmateriaal, compositietekeningen, technische structuurschetsen van dijken, landwegen, waterwegen, boomaanleg, dit alles breed uitgemeten en in kleur, superieure luchtfoto's en aanvullende gewone fotografie op straatniveau. Het is een atlas om totaal verliefd op te worden en om onder de arm te nemen bij een eigen verkenning tijdens een fietstocht of een autotocht.

Het hoofdstuk over de Beemster (1612) laat overtuigend zien welke bijzondere landschappelijke en design en ingenieurskwaliteiten daar aanwezig zijn en toont waarom juist deze polder is opgenomen op de de UNESCO lijst van werelderfgoed.

Ik ga graag als deskundige gids met u mee op reis!

 

Voorbeeldpagina, Beemster.

Voorbeeldpagina, Beemster.

Voorbeeldpagina's.

 

Complete Listing of tours

 

Ik ben als kunsthistoricus gevestigd in Amsterdam. Ik kan je ontmoeten in deze stad, om er een tour-op-maat te geven in het historische centrum en ook voor bezoek aan plaatselijke musea.

We gaan samen op zoek naar het bijzondere karakter en de schoonheid van de stad - en ter plekke zijn er verhalen die daar voor het oprapen liggen.

Het is een combinatie van lering en vermaak. Zo wandelen we of fietsen we door de geschiedenis van stad en land, kunst, architectuur en cultuur. We zullen spreken over het verleden maar ook over de huidige issues op sociaal gebied. Zie reacties van klanten: testimonials.

Complete Lijst van tours.

 


Drs. Kees Kaldenbach is your private "scholar-lecturer on culture tours" *.

*Martha Gellhorn, Travels with Myself and another, p. 182.


Over Drs. Kees Kaldenbach:

Lees een biografie.

Drs. Kees Kaldenbach is meermalen opgetreden in documentaires voor tv en radio, o.a. bij BBC2 TV, NTV Japan, Deense TV en Radio Nederland Wereldomroep. In 2004 and 2005 adviseerde hij BBC teams. Kaldenbach heeft veel geschreven over Vermeer, over Vincent van Gogh en andere kunsthistorische onderwerpen. Drs. Kees Kaldenbach is voorzitter van de Circle of Academic Tour Guides of the Netherlands and Flanders (CATON)

 

Contact informatie:

Drs. Kees Kaldenbach , kalden@xs4all.nl

Haarlemmermeerstraat 83 hs

1058 JS Amsterdam

The Netherlands

telefoon: 020 - 669 8119

mobiel: 06 - 2868 9775

Lees testimonials.

Open zeven dagen per week.

Lid van VVV Iris bon (dus acceptant van de Iris kadobon); lid van de de Kamer van Koophandel, Amsterdam; Lid van de Gouden Eeuw Cirkel in Amsterdam.

Deze pagina vormt onderdeel van vele duizenden pagina's kunst en cultuur op www.xs4all.nl/~kalden

Launched 1 november 2013. Update 17 juli 2016.