Prive-rondleiding in het historisch centrum van Leiden.

Boeiend, academisch, historisch, met sprekende architectuur. Voor bedrijfsuitjes en uitjes voor kleine groepen. Thema's: Architectuur,lakenhandel, universiteit en drukkerijen, stedelijke instituties, Historisch Leiden

 

Nieuw! Beter menu en vernieuwde web pagina: Klik hier.

 

Onderwerpen: Geschiedenis, "Petite histoire", Kunstgeschiedenis en Bouwkunst. Stadstoer door de "scholar-lecturer", kunsthistoricus Drs. Kees Kaldenbach*

Go to English version.

Complete Listing of tours

Leiden, het doel van onze dagtocht, ligt in Zuid-Holland, midweegs tussen Amsterdam en Den Haag, op 40 minuten rijden van Amsterdam. Leiden is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Diverse andere opties staan open voor u:
Gebruik uw eigen auto en haal mij op in Amsterdam. U kunt een auto huren, mij oppikken in in Amsterdam en ik kan u adviseren over de beste route. Wij kunnen een professionele taxi bus huren voor ongeveer E 70 per uur voor ongeveer 3 tot 4 uur. Daarenboven betaalt u mij als specialistische gids. Dit is de duurdere optie.

 

Reactie: "Je hebt mij ooit eens rondgeleid in Leiden. De aanleiding voor je rondleiding was dat ik was voorgedragen als columnist voor de Leidse Stijl over onderwerpen op het gebied van wetenschap, cultuur en kunst. Dat was een initiatief vanuit NRC en Intermediair. Je rondleiding vond ik fantastisch. Robin van Doorn."

Boven ziet u het gerechtsgebouw, op de plek van het voormalige Hof van de Graaf Floris V. Hij sprak daar recht, maar woonde er niet. Een van de fascinerende verhalen is hoe in Leiden de macht van de Graaf geleidelijk afnam rond de jaren 1300 - 1400 en hoe de macht van het stadsbestuur groeide.

Rond het revolutiejaar 1568 had de nieuw opgerichte protestante Republiek der Nederlanden dringend een groep intelligente, hoog opgeleide mensen nodig, die gespecialiseerd waren in Godgeleerdheid en in Rechten. De universiteit van Leiden was de eerste universiteit die voor dat doel werd opgericht, en het bleef eeuwenlang een centrum van geleerdheid. Het Rapenburg (gracht) is nu omzoomd met een aantal universiteits-instituten zals de Aula en de Hortus Botanicus, de wetenschappelijke plantentuin, en talloze instituten. Het was ook centrum van uitgeverijen en drukkerijen.

Een ander monumentaal gebouw is het Rijksmuseum van Oudheden, RMO, waarin verschillende collecties zijn tentoongesteld, van vuistbijlen, en een spectaculaire, net verworven ceremoniele bijl, een een hollands visnet uit de tijd van de vroege Faraos. De Egyptische collectie omvat een complete tempel, geschonken door Egypte, een mooie collectie mummies, verschillende rijke grafgiften en kan nu beschouwd worden als de vierde of vijfde collectie van wereldbelang. (Na Cairo, Metropolitan NYC, Louvre, Turijn, Brooklyn).

Op de bovenetage een bijzonder geslaagde presentatie van Nederland in de oudheid. Topstukken zijn de vis-fuik uit de verre oudheid, de fiblua (jasspeld) van Dorestad en de ongelooflijkste vondst: het priesterlijk Zwaard van Jutphaas, een priester-dolk van 42 cm, in brons gegoten. Ik zal uitleggen waarom het uniek is..

Onder de andere musea van betekenis die meer dn een bezoek waard zijn, is het Volkenkundig museum (Ethnografie) met een fraaie Japan & Indonesis collectie en het stedelijk museum in de Lakenhal, met schilderijen door Rembrandt, Dou en andere Leidse fijnschilders.

Ik kan u ook meenemen naar het verborgen straatje waar de Pilgrim Fathers woonden voordat zij via Engeland op reis gingen naar de kust van Amerika en daar de nieuwe kolonie oprichtten die de VS werd.

Bij het spoorwegstation vinden we de windmolen die ons herinnert aan de molen van de vader van Rembrandt. Achter het spoor ligt het nationale natuurhistorische museum Naturalis.

Elders in Leiden vinden we enorme kerken, kleine huisjes, een prachtig centraal water en, half verborgen in het centrum, een ongelooflijke berg met de hand geschepte aarde die door de bewoners werd gebruikt om te ontsnappen aan hoog water of de vijand. Verspreid over de stad liggen de hofjes waar ouderen beschermd konden wonen.

Deze brug is, om ruimte te winnen, getransformeerd tot de Vismarkt. Marktdagen (openlucht) zijn woensdag en zaterdag. Druk en leuk!

 

De Pieterskerk is nu o.a. in gebruik als aula voor de universiteit. Vele monumenten. Boeiend, academisch, historisch, met sprekende architectuur.

 

Complete Listing of tours

 

April 2011. Kaldenbach is recipient of the WikiDelft prize. Clipping from Haagsche Courant

 

 


A

Ik ben als kunsthistoricus gevestigd in Amsterdam. Ik kan je ontmoeten in deze stad, om er een tour-op-maat te geven in het historische centrum en ook voor bezoek aan plaatselijke musea.

We gaan samen op zoek naar het bijzondere karakter en de schoonheid van de stad - en ter plekke zijn er verhalen die daar voor het oprapen liggen.

Het is een combinatie van lering en vermaak. Zo wandelen we of fietsen we door de geschiedenis van stad en land, kunst, architectuur en cultuur. We zullen spreken over het verleden maar ook over de huidige issues op sociaal gebied. Zie reacties van klanten: testimonials.

Complete Lijst van tours.

 


Drs. Kees Kaldenbach is your private "scholar-lecturer on culture tours" *.

*Martha Gellhorn, Travels with Myself and another, p. 182.


Over Drs. Kees Kaldenbach:

Lees een biografie.

Drs. Kees Kaldenbach is meermalen opgetreden in documentaires voor tv en radio, o.a. bij BBC2 TV, NTV Japan, Deense TV en Radio Nederland Wereldomroep. In 2004 and 2005 adviseerde hij BBC teams. Kaldenbach heeft veel geschreven over Vermeer, over Vincent van Gogh en andere kunsthistorische onderwerpen. Drs. Kees Kaldenbach is voorzitter van de Circle of Academic Tour Guides of the Netherlands and Flanders (CATON)

 

Contact informatie:

Drs. Kees Kaldenbach , kalden@xs4all.nl

Haarlemmermeerstraat 83 hs

1058 JS Amsterdam

The Netherlands

telefoon: 020 - 669 8119

mobiel: 06 - 2868 9775

Lees testimonials.

Open zeven dagen per week.

Lid van VVV Iris bon (dus acceptant van de Iris kadobon); lid van de de Kamer van Koophandel, Amsterdam; Lid van de Gouden Eeuw Cirkel in Amsterdam.

Deze pagina vormt onderdeel van vele duizenden pagina's kunst en cultuur op www.xs4all.nl/~kalden

Updated 27 oktober 2011. Updated 15 februari 2017.