De bankwereld van Amsterdam:

Een tour over durfkapitaal, VOC, geslepen bankiers met foute voorkennis

beginnend met Casanova - en de Nederlandsche Handel Maatschappij - en uiteindelijk het drama ABN-Amro.

Boeiend, academisch, historisch, met sprekende architectuur.

 

Optie A: Wandeling door de stad, aansluitend mogelijk een maaltijd.

Optie B: Lezing in het Rijksmuseum.

Photo by Kaldenbach, 30 september 2015.

Photo by Kaldenbach, 30 september 2015.

Een hangmat die benedendeks aan een plafond hangt. In een VOC schip.

 

 

Amsterdams kapitalisme, overzicht in 7-mijls-laarzen, economische geschiedenis. Goed onderbouwd, met teksten en handelingen van ooggetuigen, Verantwoord, onderhoudend, leuk, een programma met Drs. Kees Kaldenbach*

 

English version.

 

April 2013, Stadswandeling met Klaas Norel, Directeur Corporate Cliënten van een financieel instituut: "Wij, Marcel, Geurt en ik, hebben zeer van de wandeling genoten. Interessant en boeiend, en leuk om vergelijkingen te maken tussen verleden en heden. Je had het prima voorbereid, verzorgd, en met kennis en passie vertelde je je verhaal." Met vriendelijke groet, Klaas Norel, Directeur Corporate Cliënts

Het gewone volk achter de hoge vlucht van het kapitalisme sliep aan boord van VOC schepen in dit soort hangbedden: de reis per VOC was een toevluchtsoord voor de laagst opgeleide, ongetrouwde, allerarmste Europese sloebers: “...alderhande vreemdelinge en uitheemse natie, als Polakke, Sweeden, Deenen, Noor-luyde, Jutte, Hamborgers, Bremers, Lubekkers, Dantsikers, Koninxbergers, Hoogduytse, Oosterlingers, Westfaalders, Bergse, Gulikse, Kleefse, en voorts allerhande Moffen, Poepen [=Buben?], Knoete, Hannekemaaijers en andere groepen die ’t gras nog tussen de tanden steekt”. (cit. in Gaastra 2001-2009, p. 97)

 

Wandeling / Excursie

Amsterdam kent een rijke en bewogen geschiedenis.

De VOC als geboorteplaats van modern kapitalisme. In één keer wist men bij de VOC een goed geoliede machine uit te vinden met emissie van aandelen, volstorten van aandelen, aandelenhandel op beurs.

Ook was er aan gemeentezijde een geoliede machine in wisselbank en hun betrouwbare waardepapieren. Vlak bij was de Goederenbeurs waar die waardepapieren konden worden getransformeerd in snelle handel.

In de achttiende eeuw een shift naar bankieren, en het organiseren van enorm grote leningen aan buitenlandse staten in verband met hun oorlogen. Koning Willem I met de Nederlandsche Bank en de Nederlandsche Handel Maatschappij, eigenlijk een hergeboorte van de VOC

Hoofdrolspelers: de rijke, Nederlandse hervormde families die vanaf de "Alteratie" in 1578 de macht in handen hielden; tot de Weduwe Borski, die de Nederlandsche Bank en de Nederlandsche Handel Maatschappij heeft gefinancierd.

Bankfusies in de jaren 1960 tot nu toe. Hoog spel en debacles.

Optie A: Wandeling door de stad, aansluitend mogelijk maaltijd.

Dit is een excursie op hoog niveau door een flink deel van Amsterdam met op de uitgelezen plekken tal van vertellingen over gebeurtenissen en stukken tekst uit dagboeken en brieven uit die tijd.
U maakt eerst een wandeling van ongeveer anderhalf uur en tenslotte, voor het laatste deel van de excursie, reist u (dit is een optie) nog anderhalf uur op een historisch binnenvaartschip met goed uitzicht, echt een varend monument. Op het schip gratis koffie en cake. À la carte zijn ook hapjes en drankjes voorradig.

Wat maakte Amsterdam uniek en effectief?

We maken ook een tie-in met Casanova, die op een geheime missie namens de Franse koning contact legde met de Amsterdamse bankiers Pels en Hope. En met de 14-jarige dochter van Hope. En vragen ons af waarom Casanova naar Amsterdam kwam. Tussendoor wat discussie-momenten.

Bron o.a.:

Giacomo Casanova, De geschiedenis van mijn leven, het beste uit zijn memoires, gekozen door Arthur Japin.

 

 

wandeling VOC thema

wandeling Vrouwen van Amsterdam thema

wandeling Rijken + Kunstenaars thema

 

 

 

 

 

 

Een wandeling van 1.5 uur (bel even voor het tarief) of

2 uur, wandeling VOC thema

2 uur, wandeling Vrouwen van Amsterdam thema

2 uur, wandeling Rijken + Kunstenaars thema.

Ultima Coaching for intelligent leaders and managers who are looking for a sparring partner with thoughtful brains and finely tunes senses: www.ultimacoaching.com.

Spotting the Rich & Famous inhabitants in the Golden Age.

=

 

Ik ben als kunsthistoricus gevestigd in Amsterdam. Ik kan je ontmoeten in deze stad, om er een tour-op-maat te geven in het historische centrum en ook voor bezoek aan plaatselijke musea.

We gaan samen op zoek naar het bijzondere karakter en de schoonheid van de stad - en ter plekke zijn er verhalen die daar voor het oprapen liggen.

Het is een combinatie van lering en vermaak. Zo wandelen we of fietsen we door de geschiedenis van stad en land, kunst, architectuur en cultuur. We zullen spreken over het verleden maar ook over de huidige issues op sociaal gebied. Zie reacties van klanten: testimonials.

Complete Lijst van tours.

 


Drs. Kees Kaldenbach is your private "scholar-lecturer on culture tours" *.

*Martha Gellhorn, Travels with Myself and another, p. 182.


Over Drs. Kees Kaldenbach:

Lees een biografie.

Drs. Kees Kaldenbach is meermalen opgetreden in documentaires voor tv en radio, o.a. bij BBC2 TV, NTV Japan, Deense TV en Radio Nederland Wereldomroep. In 2004 and 2005 adviseerde hij BBC teams. Kaldenbach heeft veel geschreven over Vermeer, over Vincent van Gogh en andere kunsthistorische onderwerpen. Drs. Kees Kaldenbach is voorzitter van de Circle of Academic Tour Guides of the Netherlands and Flanders (CATON)

 

Contact informatie:

Drs. Kees Kaldenbach , kalden@xs4all.nl

Haarlemmermeerstraat 83 hs

1058 JS Amsterdam

The Netherlands

telefoon: 020 - 669 8119

mobiel: 06 - 2868 9775

Lees testimonials.

Open zeven dagen per week.

Lid van VVV Iris bon (dus acceptant van de Iris kadobon); lid van de de Kamer van Koophandel, Amsterdam; Lid van de Gouden Eeuw Cirkel in Amsterdam.

Deze pagina vormt onderdeel van vele duizenden pagina's kunst en cultuur op www.xs4all.nl/~kalden

Launched 27 december 2012. Update 24 oktober 2016.