De Verenigde Oostindische Compagnie in Amsterdam, VOC,

Een deskundig begeleide wandeling van ca. 1.5 uur

 

Nieuw! Beter menu en vernieuwde web pagina: Klik hier.

 

 

VOC in Amsterdam. Op VOC-schepen naar de Oost: avontuur, werk, ziekte, straf, plezier, strijd en dorst.

Avontuurlijke vaart naar de Oost en naar de West.

Vijf grote stappen door de wereld van de VOC:


1. Nieuwe matrozen en soldaten optrommelen en strikken, verleiden tot verblijf in een logement.
2. Diep in de schulden steken, de vaart afwachten in een logement.
Belang van Orde en tucht. Herhaaldelijk de eed op VOC laten afleggen en gehoorzaamheid inprenten.
3. Vijf, zes harde jaren overzee. Kans op ziekte, ongelukken, sterfte.
4. Ter plekke werken. Knechting van inlanders.
5. Terugkeren als prinsen, en dan in een paar weken alle verdiende geld er snel door heen jagen, aan Wijn, Wijf en Gezang.

Voor diegenen die er nog steeds niets van leren: Terug naar punt 1.

 

 

 

Binnenhof van het VOC-gebouw, Amsterdam.

 

 

De Amsterdamse VOC-geschiedenis. Goed onderbouwd, met teksten van ooggetuigen, verteld op de juiste plekken in de stad. Verantwoord, onderhoudend, pakkend, leuk, een toer met Drs. Kees Kaldenbach*

 

Wandeltocht en boottocht over het thema Verenigde Oost-Indische Compagnie.

English version.

 

Amsterdam kent met de VOC een rijke en bewogen geschiedenis tussen ca. 1600 en 1800. Het was de allereerste multinational ter wereld en het eerste bedrijf met aandelen. Net zoals een soevereine staat had de VOC een eigen leger. Ruig kapitalisme met grof geld, grof geweld, monopolies en veel hoge heren, gekleed in prachtige lakense stoffen, mannen die vooral de eigen zakken vulden.
VOC gaf de gewone man de kans op lange reizen vol avontuur, werk, plezier, strijd, maar bracht ook ziekte, straf, dorst en ontberingen. Bij terugkeer na circa zes dienstjaren werden de soldaten en matrozen in hun thuishaven even echte Heren voor een periode van zes weken vol uitspattingen. We bespreken ook de handel op het westen, met de WIC.

Dit is een excursie op hoog niveau door een flink deel van Amsterdam met op de uitgelezen plekken tal van vertellingen over gebeurtenissen en stukken tekst uit dagboeken en brieven uit die tijd.
U maakt eerst een vaartocht van ca. een uur per historisch binnenvaartschip; aansluitend volgt een wandeling van ongeveer een uur en tenslotte bent nog een uur op het schip voor het laatste deel van de excursie. Op het schip zijn hapjes en drankjes voorradig.

In zekere zin werd de VOC opgevolgd door de Nederlandsche Handel Maatschappij die door Koning Willem I in het leven was geroepen om de nederlandse economie uit het slop te trekken. Weduwe Borski steunde de NHM. Voorbeeld-pagina over mijn zoektocht naar het exacte woonadres van de bankier Weduwe Borski. Een mannencarriere door de racist Rijkloff van Goens. Rijklof.

Dit is een excursie op hoog niveau door een flink deel van Amsterdam met op de uitgelezen plekken tal van vertellingen over gebeurtenissen en stukken tekst uit dagboeken en brieven uit die tijd.
U maakt eerst een wandeling van ongeveer anderhalf uur en tenslotte, voor het laatste deel van de excursie, reist u nog anderhalf uur op een historisch binnenvaartschip met goed uitzicht, echt een varend monument. Op het schip gratis koffie en cake. A la carte zijn ook hapjes en drankjes voorradig.

Reisleiding: Kunsthistoricus Drs. Kees Kaldenbach, van Private Art Tours, Amsterdam. Hij trad op in programma’s van NPS, BBC2. BBC3, Japan TV en werd geïnterviewd bij CNN in Atlanta.

wandeling VOC thema

wandeling Vrouwen van Amsterdam thema

wandeling Rijken + Kunstenaars thema

 

Taal: Nederlands en/of Engels en/of Duits

Datum en tijd: op aanvraag.


 

VOC thema

Vrouwen van Amsterdam thema

Rijken + Kunstenaars thema


Powerpoint presentation of Amsterdam.
Powerpoint presentation of Athens.
Powerpoint presentation of Barcelona.
Powerpoint presentation of Berlin.
Powerpoint presentation of Copenhagen.
Powerpoint presentation of Florence.
Powerpoint presentation of Helsinki.
Powerpoint presentation of Istanbul.
Powerpoint presentation of Naples.
Powerpoint presentation of Rome.
Powerpoint presentation of Split.
Powerpoint presentation of Stockholm.
Powerpoint presentation of St. Petersburg, Russia.
Powerpoint presentation of Venice
Menu presentation of walks and museum visits in Towns in Holland.

 

Onder: kaartenkamer. Een geheime kaartenkamer waar interne, op perkament getekende kaarten werden bewerkt. Een intelligence Headquarter.

Oude Hoogstraat: De geheime atlas- en kaartenkamer van de VOC waar kaarten op perkament werden ingenomen, bestudeerd en bijgewerkt.

 

 

 

Ik ben als kunsthistoricus gevestigd in Amsterdam. Ik kan je ontmoeten in deze stad, om er een tour-op-maat te geven in het historische centrum en ook voor bezoek aan plaatselijke musea.

We gaan samen op zoek naar het bijzondere karakter en de schoonheid van de stad - en ter plekke zijn er verhalen die daar voor het oprapen liggen.

Het is een combinatie van lering en vermaak. Zo wandelen we of fietsen we door de geschiedenis van stad en land, kunst, architectuur en cultuur. We zullen spreken over het verleden maar ook over de huidige issues op sociaal gebied. Zie reacties van klanten: testimonials.

Complete Lijst van tours.

Research presented in November 2014 about Mannheimer: he almost bought the best Vermeer: The Art of Painting (now in Vienna)


Drs. Kees Kaldenbach is your private "scholar-lecturer on culture tours" *.

*Martha Gellhorn, Travels with Myself and another, p. 182.


Over Drs. Kees Kaldenbach:

Lees een biografie.

Drs. Kees Kaldenbach is meermalen opgetreden in documentaires voor tv en radio, o.a. bij BBC2 TV, NTV Japan, Deense TV en Radio Nederland Wereldomroep. In 2004 and 2005 adviseerde hij BBC teams. Kaldenbach heeft veel geschreven over Vermeer, over Vincent van Gogh en andere kunsthistorische onderwerpen. Drs. Kees Kaldenbach is voorzitter van de Circle of Academic Tour Guides of the Netherlands and Flanders (CATON)

 

Contact informatie:

Drs. Kees Kaldenbach , kalden@xs4all.nl

Haarlemmermeerstraat 83 hs

1058 JS Amsterdam

The Netherlands

telefoon: 020 - 669 8119

mobiel: 06 - 2868 9775

Lees testimonials.

Open zeven dagen per week.

Lid van VVV Iris bon (dus acceptant van de Iris kadobon); lid van de de Kamer van Koophandel, Amsterdam; Lid van de Gouden Eeuw Cirkel in Amsterdam.

Deze pagina vormt onderdeel van vele duizenden pagina's kunst en cultuur op www.xs4all.nl/~kalden

Updated 2 Januari 2017. Updated 15 februari 2017.