Rijkloff van Goens (1619-1682): een indrukwekkende carriere in de VOC. Van duverstoejager tot diplomaat.

 

 

Wandeling Amsterdamse VOC geschiedenis. Goed onderbouwd, met teksten van ooggetuigen, verteld op de juiste plekken in de stad. Verantwoord, onderhoudend, leuk, een toer met Drs. Kees Kaldenbach*

English version.

 

Rijklof van Goens, (1619-1682) aka Rijckloff van Goens
Hij maakte een bliksemcarriere in VOC:
1619 geboren in Republiek
1628 met ouders naar Batavia, waar beide ouders sterven 1629 en 1630. Zoon komt wellicht onder hoede van zijn oom (broer van vader) en start zijn carriere jong in de VOC
1632 als “jongen” mee met de Gouverneur van Coromandel, in zuidoost India
1636 voor f  12 p/maand in dienst als hulpje
1637 voor f  15 p/m in dienst als assistent
1639 voor f  40 p/m in dienst als onderkoopman
1642 voor f  60 p/m in dienst als koopman
1646 voor f  80 p/m in dienst als opperkoopman, de hoogste rang
1644 voor f ??  als diplomaat, gezant, op ambassadereizen. Steeds rekening houdend met gevoelens van eer van inlandse vorsten. Verdeel en heers-aanpak. De een tegen de ander opzettend met wapens en roofovervallen. O.a. op Ceylon.
Handel van de VOC moest gewapend worden beschermd, steeds met een afweging van kosten en baten bij een optreden. Tot 1670 ook succesvol in militaire planning.
1678-1681 Gouverneur-generaal

(bron: VOC-O p 133. Uitgebreide brief in Roeper-VanGelder 2002, p 146, met citaat van racistische kijk op de Javaan)

 

Als Rijklof van Goens de absolute top vertegenwoordigt, dan staan er ook mensen helemaal onderaan de sociale en economische ladder.

Volgens Reisen (1687) van Nicolaus de Graaff, was de reis per VOC een toevluchtsoord voor de laagst opgeleide, ongetrouwde, allerarmste Europese sloebers: “...alderhande vreemdelinge en uitheemse natie, als Polakke, Sweeden, Deenen, Noor-luyde, Jutte, Hamborgers, Bremers, Lubekkers, Dantsikers, Koninxbergers, Hoogduytse, Oosterlingers, Westfaalders, Bergse, Gulikse, Kleefse, en voorts allerhande Moffen, Poepen [=Buben?], Knoete, Hannekemaaijers en andere groepen die ’t gras nog tussen de tanden steekt”. (cit. in Gaastra 2001-2009, p. 97)

 

 

Wandeling / Excursie

Amsterdam kent een rijke en bewogen geschiedenis met mannen die ver weg op reis gingen en vrouwen die veel meer “mans” waren dan vrouwen in omringende landen. Vrouwen namen in de Republiek een goed deel van de dagelijkse handel over terwijl veel mannen elders werkten, handel dreven, schepen bemanden en vochten.

Dit is een excursie op hoog niveau door een flink deel van Amsterdam met op de uitgelezen plekken tal van vertellingen over gebeurtenissen en stukken tekst uit dagboeken en brieven uit die tijd.
U maakt eerst een wandeling van ongeveer anderhalf uur en tenslotte, voor het laatste deel van de excursie, reist u nog anderhalf uur op een historisch binnenvaartschip met goed uitzicht, echt een varend monument. Op het schip gratis koffie en cake. À la carte zijn ook hapjes en drankjes voorradig.

Details: Vrouwen van Amsterdam.

 

 

Een wandeling van 1.5 uur (bel even voor het tarief) of

VOC thema

Vrouwen van Amsterdam thema

Rijken + Kunstenaars thema.

thema Amsterdam - Bankiers - Casanova

Spotting the Rich & Famous inhabitants in the Golden Age.

=

Gaat u op reis en wilt u voorbereiding?

Powerpoint presentation of Amsterdam.
Powerpoint presentation of Athens.
Powerpoint presentation of Barcelona.
Powerpoint presentation of Berlin.
Powerpoint presentation of Copenhagen.
Powerpoint presentation of Florence.
Powerpoint presentation of Helsinki.
Powerpoint presentation of Istanbul.
Powerpoint presentation of Naples.
Powerpoint presentation of Rome.
Powerpoint presentation of Split.
Powerpoint presentation of Stockholm.
Powerpoint presentation of St. Petersburg, Russia.
Powerpoint presentation of Venice
Menu presentation of walks and museum visits in Towns in Holland.

 

Ik ben als kunsthistoricus gevestigd in Amsterdam. Ik kan je ontmoeten in deze stad, om er een tour-op-maat te geven in het historische centrum en ook voor bezoek aan plaatselijke musea.

We gaan samen op zoek naar het bijzondere karakter en de schoonheid van de stad - en ter plekke zijn er verhalen die daar voor het oprapen liggen.

Het is een combinatie van lering en vermaak. Zo wandelen we of fietsen we door de geschiedenis van stad en land, kunst, architectuur en cultuur. We zullen spreken over het verleden maar ook over de huidige issues op sociaal gebied. Zie reacties van klanten: testimonials.

Complete Lijst van tours.

 


Drs. Kees Kaldenbach is your private "scholar-lecturer on culture tours" *.

*Martha Gellhorn, Travels with Myself and another, p. 182.


Over Drs. Kees Kaldenbach:

Lees een biografie.

Drs. Kees Kaldenbach is meermalen opgetreden in documentaires voor tv en radio, o.a. bij BBC2 TV, NTV Japan, Deense TV en Radio Nederland Wereldomroep. In 2004 and 2005 adviseerde hij BBC teams. Kaldenbach heeft veel geschreven over Vermeer, over Vincent van Gogh en andere kunsthistorische onderwerpen. Drs. Kees Kaldenbach is voorzitter van de Circle of Academic Tour Guides of the Netherlands and Flanders (CATON)

 

Contact informatie:

Drs. Kees Kaldenbach , kalden@xs4all.nl

Haarlemmermeerstraat 83 hs

1058 JS Amsterdam

The Netherlands

telefoon: 020 - 669 8119

mobiel: 06 - 2868 9775

Lees testimonials.

Open zeven dagen per week.

Lid van VVV Iris bon (dus acceptant van de Iris kadobon); lid van de de Kamer van Koophandel, Amsterdam; Lid van de Gouden Eeuw Cirkel in Amsterdam.

Deze pagina vormt onderdeel van vele duizenden pagina's kunst en cultuur op www.xs4all.nl/~kalden

Updated 27 december 2012. Updated 10 Juli 2016.