Vrouwen van Amsterdam

Een boeiende thema-wandeling van ongeveer 1.5 uur.

 

Nieuw! Beter menu en vernieuwde web pagina: Klik hier.

 

Vrouwen van Amsterdam: Nonnen, Dienstmaagden, Viswijven, Huysvrouwen, Oplichters, Moordwijven, Sekswerkers en Feministen Bijvoorbeeld: 1578. Nonnen totaal overstuur bij de Alteratie: het leeghalen van de nonnenkloosters op 26 mei 1578, toen de katholieke stadsregering werd afgezet. Mannenmaatschappij en verdrukking van vrouwen aan de rand van de economie:
Schreeuwende viswijven die de vangst van man of broer op de markt brengen.


Voddenverkoopsters, verkoopsters van slachtafval; werk aan de onderkant van de samenleving. Sekswerkers. Vrouwen in de Middenklasse het wel wat beter hebben, als echtgenote-verkoopsters in de winkels vol mode, aardewerk. Betje Wolff en Aagje Deken, schrijvende hartsvriendinnen. Eerste feministische golf (kiesrecht, gezondheid, positie van de vrouwen).


Tweede feministische golf (Dolle Mina. Opzij! abortus, nieuwe positie van vrouwen in de maatschappij).

Brouwersgracht bij Prinsengracht en Jordaan.

 

 

 

 

VOC thema.

 

 

Centrum.

 

Henk Henriet, an active in WW2 resistance fighter. He made this sculpture of a very strong Jordaan Folk Woman who had to weather the crisis years of the 1930s.

 

 

De Amsterdamse Vrouwengeschiedenis. Goed onderbouwd, met teksten van ooggetuigen, verteld op de juiste plekken in de stad. Verantwoord, onderhoudend, leuk, pakkend, een toer met Drs. Kees Kaldenbach* Aangekondigd in het maandblad OPZIJ, april 2010

 

Complete Listing of tours

Amsterdam kent een rijke en bewogen geschiedenis met vrouwen die veel meer “mans” waren dan vrouwen in omringende landen. Vrouwen namen in de Republiek een goed deel van de dagelijkse handel over terwijl veel mannen elders werkten, handel dreven, schepen bemanden en vochten. Ze waren nonnen, dienstmaagden, viswijven, of vrouwen die een huisgezin runden. Vrouwen, die in uitdragerijen meubels en vodden verkochten, die oplichters waren en moorden pleegden, die het huis en de stoep poetsten en boenden en vrouwen die hun lichaam voor geld aanboden aan mannen, en tenslotte vrouwen die als feminist de barricaden op gingen.

Dit is een excursie op hoog niveau door een flink deel van Amsterdam met op de uitgelezen plekken tal van vertellingen over gebeurtenissen en stukken tekst uit dagboeken en brieven uit die tijd.
U maakt eerst een wandeling van ongeveer anderhalf uur.

Reisleiding: Kunsthistoricus Drs. Kees Kaldenbach, van Private Art Tours, Amsterdam. Hij trad op in programma’s van NPS, BBC2. BBC3, Japan TV en werd geïnterviewd bij CNN in Atlanta.

 

English version.

Gay en Lesbo in Amsterdam tour

Complete Listing of tours

 

Niet over een nacht ijs: Voorbeeld-pagina over mijn zoektocht naar het exacte woonadres van de bankier Weduwe Borski.

Redactionale aankondiging in OPZIJ, april 2010, op pagina 10:

wandeling VOC thema

wandeling Vrouwen van Amsterdam thema

wandeling Rijken + Kunstenaars thema

Spotting the Rich & Famous inhabitants in the Golden Age.

Complete Listing of tours

 


=

Powerpoint presentation of Amsterdam.
Powerpoint presentation of Athens.
Powerpoint presentation of Barcelona.
Powerpoint presentation of Berlin.
Powerpoint presentation of Copenhagen.
Powerpoint presentation of Florence.
Powerpoint presentation of Helsinki.
Powerpoint presentation of Istanbul.
Powerpoint presentation of Naples.
Powerpoint presentation of Rome.
Powerpoint presentation of Split.
Powerpoint presentation of Stockholm.
Powerpoint presentation of St. Petersburg, Russia.
Powerpoint presentation of Venice
Menu presentation of walks and museum visits in Towns in Holland.

 

 

Ik ben als kunsthistoricus gevestigd in Amsterdam. Ik kan je ontmoeten in deze stad, om er een tour-op-maat te geven in het historische centrum en ook voor bezoek aan plaatselijke musea.

We gaan samen op zoek naar het bijzondere karakter en de schoonheid van de stad - en ter plekke zijn er verhalen die daar voor het oprapen liggen.

Het is een combinatie van lering en vermaak. Zo wandelen we of fietsen we door de geschiedenis van stad en land, kunst, architectuur en cultuur. We zullen spreken over het verleden maar ook over de huidige issues op sociaal gebied. Zie reacties van klanten: testimonials.

Complete Lijst van tours.

 


Drs. Kees Kaldenbach is your private "scholar-lecturer on culture tours" *.

*Martha Gellhorn, Travels with Myself and another, p. 182.


Over Drs. Kees Kaldenbach:

Lees een biografie.

Drs. Kees Kaldenbach is meermalen opgetreden in documentaires voor tv en radio, o.a. bij BBC2 TV, NTV Japan, Deense TV en Radio Nederland Wereldomroep. In 2004 and 2005 adviseerde hij BBC teams. Kaldenbach heeft veel geschreven over Vermeer, over Vincent van Gogh en andere kunsthistorische onderwerpen. Drs. Kees Kaldenbach is voorzitter van de Circle of Academic Tour Guides of the Netherlands and Flanders (CATON)

 

Contact informatie:

Drs. Kees Kaldenbach , kalden@xs4all.nl

Haarlemmermeerstraat 83 hs

1058 JS Amsterdam

The Netherlands

telefoon: 020 - 669 8119

mobiel: 06 - 2868 9775

Lees testimonials.

Open zeven dagen per week.

Lid van VVV Iris bon (dus acceptant van de Iris kadobon); lid van de de Kamer van Koophandel, Amsterdam; Lid van de Gouden Eeuw Cirkel in Amsterdam.

Deze pagina vormt onderdeel van vele duizenden pagina's kunst en cultuur op www.xs4all.nl/~kalden

Updated 17 feb 2013. Updated 18 Februari, 2017.