Prive-rondleiding in het historische centrum van de sfeervolle kaasstad Alkmaar + omliggende polders en windmolens

 

Onderwerpen: Ingenieurskunst, landschaps design, Geschiedenis, "Petite histoire", Kunstgeschiedenis en Bouwkunst. Toer door de "scholar-lecturer", kunsthistoricus Drs. Kees Kaldenbach*

Go to English version.

 

Nieuw! Beter menu en vernieuwde web pagina: Klik hier.

 

 

Complete Listing of tours

Alkmaar, Noord-Holland. Het doel van onze dagtocht, is het rustige, dromerige provinciestadje Alkmaar, dat op 30 Km ten noorden van Amsterdam ligt, en het is ook nog mijn geboortestad en de stad waar ik opgroeide tot mijn 23e. Ik heb een NS vastrechtkaart... in de trein kan ik u 40% korting aanbieden voor 3 volwassenen.

 

 

 

 

In de 16de eeuw was Alkmaar de eerste Hollandse stad die met succes de Spaanse overheersing van zich af wist te schudden. De spaanse legers buiten de stadsmuren waren gekomen om de orde te herstellen en de protestante onrust te onderdrukken, maar het lukte die legertroepen niet binnen te komen. Zo staat Alkmaar aan de wieg van de Nederlandse staat en onafhankelijkheid: "in Alkmaar begint de victorie".

De schoonheid van het oude centrum is het resultaat van een natuurlijke, organische groei. Alkmaarders zijn trots op hun grachten en het grote aantal goed bewaarde woonhuizen en monumenten. In het centrum vinden we de het Waagplein waar - op vrijdagochtenden - vanaf de lente tot aan het einde van de zomer de Kaasmarkt wordt gehouden. Teams in witte overalls en gekleurde hoeden strijden met en tegen elkaar in het snel verplaatsen van berries met grote stapels kaas, dwars over het Waagplein. Een wervelende show voor toeristen.

De belangrijkste trots van Alkmaar (de grote"claim to fame") is de ontwikkeling van ingenieurskunst, want bij Alkmaar verscheen de eerste polder en de eerste grote industriële windmolens en andere technologie- en wetenschaps-projecten. Ik vertel daar graag meer over gedurende deze trip!

Het stedelijk museum van Alkmaar gaat over lokale geschiedenis en kunst en bezit onder andere het grootste schilderij van Saenredam ter wereld, voorstellende een kerkinterieur, en ook een klein maar buitengewoon fijn geschilderd manieristisch schilderij van Cornelis Cornelisz. Buijs. Het museum bevindt zich opzij van de laat-middeleeuwse Grote of St Laurentius kerk - die op de dag van uw bezoek al of niet open kan zijn voor een bezoek van het interieur.

Een van de hoogtepunten van de Alkmaar tour is mijn vertelling over hoe in 1566 de beeldenstorm plaatsvond in Alkmaar. Een bizar verhaal.

Kortom: Boeiend, academisch, historisch, met sprekende architectuur.

De vroegere stadswallen zijn omgevormd tot een lintvormig stadspark in Engelse stijl met o.a. een ijskelder en een molen.

Een boottocht behoort tot een van de mogelijkheden gedurende dit fijne dagje uit. Pas op voor onvrijwillige bulten - men loopt kans het hoofd te stoten bij het passeren van een de vele lage bruggen!

Vervoer:
a) Alkmaar is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Ik heb een NS vastrechtkaart... in de trein kan ik u 40% korting aanbieden voor 3 volwassenen. Diverse andere opties staan open voor u:
b) Ontmoet mij daar of gebruik uw eigen auto en haal mij op in Amsterdam. c) U kunt een auto huren, mij oppikken in in Amsterdam en ik kan u adviseren over de beste route. c) Wij kunnen een professionele taxi bus huren voor ongeveer E 70 per uur voor ongeveer 2 tot 3 uur. Daarenboven betaalt u mij als specialistische gids. Dit is de duurdere optie.

Onderweg (met uw auto) kunnen we ook polders, waaronder de Beemster en groepen windmolens bezoeken vlak bij Alkmaar. Molens werden gebouwd om graan te malen, en andere zijn als waterpompmolen uitgevoerd. We kunnen ook onze tocht ook verder voortzetten naar Volendam, Marken and Edam, die internationaal bekend staan als havenstadjes of kaasstadjes.

In Alkmaar is er tijdens te kaasmarkt een competitie tussen teams van kaasdragers die de "berries" met platte kazen dragen die elk tussen de 11 en 14 kilo wegen. Hier ziet u het blauwe team vaart maken en ze zullen voor niemand stoppen, terwijl ze "Ho! Ho! " roepen en andere mannengromgeluiden maken. Elk team is herkenbaar aan de eigen kleur hoeden. Hun mannelijke uitstraling, en hun natuurlijke aandriften worden strikt in de hand gehouden door marktmeesters en andere autoriteiten. Als ze de regels overtreden kost dat hen een boete.

De per marktdag verkochte kaas was in vroeder eeuwen extreem groot. Toen waren er vanwege de enorme aantallen kazen marktdagen gedurende vier dagen per week, markten die tot in de late uurtjes duurden, zelfs tot aan middernacht.

 

Polders en windmolens windmills als ingenieurskunst en landscapsdesign in NL Dutch and English.

 

 

Het groene team rust even uit na het dragen van de zware kaas.

Het blauwe team laat hun lading van 8 kazen zakken, tesamen ongeveer 104 kilo.

Een lid van het gele team beschouwt de wereld...

 

Aparte pagina over Kaasproductie in Noord Holland.

 

Een boottochtje kan een deel vormen van ons dagje uit. Aan de linkerkant ziet u "Het huis met de kogel", een van de twee houten huizen die nog over zijn in Alkmaar. In de loop der eeuwen zijn vanwege brandgevaar de meeste houten huizen afgebroken. Vandaag de dag hebben Alkmaar en Amsterdam elk maar twee van dat soort houten huizen over.

Diederik, heer van Sonoy was de leider van de Protestante opstandelingen, in actie tegen de "bezettings"troepen van de Spaanse koning. Hij bezette zelf een Alkmaars zusterhuis en bonjourde de nonnen op straat. De hem opvolgende eigenaar-bezetter voegde het slanke torentje toe aan het gebouw. Men kan nu de toren bezoeken en bovenin een maaltijd genieten, tot vermoeienis van het bedienend personeel, dat de hele dag op en neer moet lopen.

 

 

Een van de Alkmaarse hofjes voor het huisvesten van oudere mannen en vrouwen was het Wildemanhof. Dit hofje werd speciaal gebouwd om oudere vrouwen een plek te geven, en de stichter bepaalde (bij uitzondering) dat vrouwen van verschillende geloofsovertuigingen bij elkaar moetsen wonen, in harmonie, dus Protestanten en Katholieken. Herenbezoek werd afgekeurd.

 

Dit is de bestuurskamer boven de ingangspoort van het Wildemanshofje, in april 2008. In de hoogtijdagen zorgde het bestuur voor de financien, voedsel, verwarming en ook voor het handhaven van tucht en orde.

 

Deze tour is gebaseerd op een veelheid van historische bronnen, waaronder die in het meest recente geschiedenisboek over Alkmaar. Lees deze boekbespreking: Geschiedenis van Alkmaar.

Alle fotos (behanve de kleine rechtsboven) zijn copyright Drs Kees Kaldenbach, April 2008.

Marktdagen zijn vrijdag (kaas) en zaterdag (algemeen).

 

In English: Kaeskoppenstad

One weekend per year in summer do join the the great Folk event with 2000+ dressed-up historic actors is Kaeskoppenstad. Cheerse-head-town. You have never seen anything so wild in your life! Mad women, farmers with geese, religious fanatics, medical doctors telling you to step aside... revolutionaries and beggarwomen with horrible skin conditions.

 

Planning the uprising agains the Spanish troops.

If you come too close they will grab you with their contagious hands.

 

 

 

 

Ik ben als kunsthistoricus gevestigd in Amsterdam. Ik kan je ontmoeten in deze stad, om er een tour-op-maat te geven in het historische centrum en ook voor bezoek aan plaatselijke musea. Bedrijfsuitjes en familie-uitjes voor kleine groepen.

We gaan samen op zoek naar het bijzondere karakter en de schoonheid van de stad - en ter plekke zijn er verhalen die daar voor het oprapen liggen.

Het is een combinatie van lering en vermaak. Zo wandelen we of fietsen we door de geschiedenis van stad en land, kunst, architectuur en cultuur. We zullen spreken over het verleden maar ook over de huidige issues op sociaal gebied. Zie reacties van klanten: testimonials.

Complete Lijst van tours.

Research presented in November 2014 about Mannheimer: he almost bought the best Vermeer: The Art of Painting (now in Vienna)


Drs. Kees Kaldenbach is your private "scholar-lecturer on culture tours" *.

*Martha Gellhorn, Travels with Myself and another, p. 182.


Over Drs. Kees Kaldenbach:

Lees een biografie.

Drs. Kees Kaldenbach is meermalen opgetreden in documentaires voor tv en radio, o.a. bij BBC2 TV, NTV Japan, Deense TV en Radio Nederland Wereldomroep. In 2004 and 2005 adviseerde hij BBC teams. Kaldenbach heeft veel geschreven over Vermeer, over Vincent van Gogh en andere kunsthistorische onderwerpen. Drs. Kees Kaldenbach is voorzitter van de Circle of Academic Tour Guides of the Netherlands and Flanders (CATON)

 

Contact informatie:

Drs. Kees Kaldenbach , kalden@xs4all.nl

Haarlemmermeerstraat 83 hs

1058 JS Amsterdam

The Netherlands

telefoon: 020 - 669 8119

mobiel: 06 - 2868 9775

Lees testimonials.

Open zeven dagen per week.

Lid van VVV Iris bon (dus acceptant van de Iris kadobon); lid van de de Kamer van Koophandel, Amsterdam; Lid van de Gouden Eeuw Cirkel in Amsterdam.

Deze pagina vormt onderdeel van vele duizenden pagina's kunst en cultuur op www.xs4all.nl/~kalden

Updated 10 november 2014. Updated 15 februari 2017.