Boekbesprekingen

door kunsthistoricus Drs Kees Kaldenbach

====================

Adriaen Coorte, by Quentin Buvelot, book & exhibition catalogue.
De Grote Rembrandt, door Gary Schwartz, boek.
Geschiedenis van Alkmaar, boek.
Carel Fabritius, Tentoonstellingscatalogus.
Frans van Mieris, Tentoonstellingscatalogus.
From Rembrandt to Vermeer, Grove Art catalogue, book.
Vermeer Studies, Congresbundel.
C. Willemijn Fock: Het Nederlandse interieur in beeld, boek.
Het Huwelijksgeschenk (1934), boek over de egoïstische vrouw, die haar luiheid botviert.
Zandvliet, 250 De Rijksten van de Gouden Eeuw , boek + nieuwe stippenplattegrond!
Ik doe wat ik doe, teksten van Lennaert Nijgh , boek + cd
Het Rotterdam Boek, boek.
Bouwen in Nederland 600 - 2000, boek.
Hollandse Stadsgezichten/ Dutch Cityscape, exhib. cat.
Zee van Land / over Hollandse Polders (NL) boek
Sea of Land / about Dutch Polders (English) book
A full article on the large portrait of the marvellous preacher Uytenboogaard.
Artikel over Uytenboogaerd, Nederlandse versie.
Geert Grote en het religieuze Andachtsbild

TEFAF 2008 art fair

Late Rembrandtexhibition 2015.

Deutsche fassung.

Bezoek de Late Rembrandt met VIP gids.

====================

Boekbespreking door Kees Kaldenbach van: Gary Schwartz, De grote Rembrandt.

Overal op aarde zijn er schrijnende tekorten voor de mens: gebrek aan schoon drinkwater, aan eten, aan onderdak en aan wereldvrede. Aan dikke Rembrand-boeken is in het algemeen echter geheel geen gebrek. Boeken zo zwaar als een Hollandse stoeptegel, daar zijn er al stapels van uitgegeven.

Wat het nieuwe boek ‘De grote Rembrandt’ van Gary Schwartz, in de zomer van 2006 bij Waanders Uitgevers verschenen, toch een welkome aanvulling maakt, is de bijzondere productie. Het boek verschijnt in een aantal talen en is geschreven is voor twee verschillende doelgroepen tegelijk: voor een groot publiek van geďnteresseerde leken én voor een kleinere kring van kunstspecialisten. Dit is Gary Schwartz’ derde boek over Rembrandt en hij slaagt er ook nu in de leek en de specialist aan de hand te nemen en goed te bedienen. Door zijn heldere stijl, relatief eenvoudige woordkeus, levendige en puntige redenering behoort het boek tot de meer toegankelijke teksten over Rembrandt, de Prins der schilders. Met 650 kleurenillustraties is ook een goede visuele kwaliteit bereikt. Het ruime gebruik van grafieken draagt er toe bij dat ook getallenreeksen in een oogopslag inzichtelijk zijn gemaakt.

Gary Schwartz zag zich bij het schrijven van dit boek geconfronteerd met (zoals gezegd) een berg van reeds bestaande stoeptegel-dikke boeken en een nog grotere berg door anderen gepubliceerde gegevens, zodat voor de auteur zelfbeperking zijn eerste zorg was. Als voorbeeld van een uitdijend heelal van feiten noemt hij het boek over het grote Rembrandt-schilderij De Blindmaking van Samson (in Frankfurt am Main), dat op zich al een complete studie is geworden.

Het nieuwe boek van Schwartz kent een losse thematische ordening binnen de omvang van 384 pagina’s. Na een inleiding (hoofdstuk 1) volgt Rembrandt’s levensloop (2). Vervolgens behandelt het boek zijn familieleden (3) vakmanschap (4), het inkomen en het rampzalige uitgavenpatroon (5), zijn verzamelaars en opdrachtgevers en daarna nog een paar losse groeperingen van zijn onderwerpen: landschap (7), de mens (8) en de relatie God en de mens (9). Dat hij in zijn optreden vaak een onaangenaam mens was, werd in boeken over Rembrandt uit de 19e en 20e eeuw vaak met een combinatie van eerbied en schaamte onder het vloerkleed geschoven. In de laatste decennia nemen auteurs echter geen blad meer voor de mond. Schwartz brengt ook deze duistere waarheid over Rembrandt onomwonden naar voren. Duisternis, ernst en interesse voor de oude geschiedenis, dat zijn drie hoofdkenmerken van veel Rembrandt-schilderijen. De laatste tien jaar is daar voor het grote publiek wat minder ‘goesting’ voor, en is een tegenbeweging ontstaan.

De schilder Vermeer beantwoordt nu veel directer aan de smaak en interesse van het grote publiek. Vermeer geeft ons licht, helderheid, een fotogeniek perspectief en een open verhaal dat de fantasie prikkelt; hij toont ons de wereld van juffers en jonkers die hun verborgen erotische spel spelen in Hollandse interieurs.

Rembrandt raakt niet echt uit de mode. Hij kleurt mee als een kameleon voor zijn vele liefhebbers, met name omdat hij de wereld van emotionele gebeurtenissen voor het oog van de toeschouwer weet aan te raken als geen andere schilder. Voor de een is het Rembrandt vooral de schilder die religieuze thema’s aanspreekbaar en toegankelijk maakt. Voor de tweede is Rembrandt de die een snaar raakt in portretten en zelfportretten. Rembrandt’s Zelfportret als Apostel Paulus (Rijksmuseum, Amsterdam) biedt in dat opzicht een verhelderende parallel tussen de aard van Paulus en de aard van Rembrandt. De Apostel Paulus zelf wilde voor vele groepen tegelijk toegankelijk zijn en stemde de inhoud van zijn preken en brieven af op verschillende groepen lezers. Zo ook Rembrandt: hij schilderde voor elk wat wils.

= = = = = = = Gary Schwartz, De grote Rembrandt. Waanders Uitgevers, Zwolle, 2006. Omvang 384 pagina’s met 650 kleurenillustraties. ISBN 90 400 8240 5. Winkelprijs E 69,95. = = = =

=

 

 

 

Kom VIP binnen in het Rijksmuseum exact om 9 uur, voorbij alle wachtrijen. In een bijna leeg museum. Dat kan, met mij als gids!

 


A full article on the large portrait of the marvellous preacher Uytenboogaard.

Artikel over Uytenboogaerd, Nederlandse versie.

Rijksmuseum tour. The glorious national collection.

Sneak Preview Rijksmuseum reopens

Vermeer lectures and tours.

See Dali's opinion of Vermeer.

Vermeer and Neuroscience / Opthalmology.

Rembrandt tours incl the Maria Trip portrait.

English article on key portrait of Uytenboogaard.

Dutch/NL text Uytenboogaerd, Dutch .

See all 330 Rembrandt paintings in full size reproductions, in about 2 hours in the Magna Plaza building behind the Royal Palace/Town Hall


 

 Menu of tours

When in amsterdam you have the incredible choice of three Rembrandt experiences:

1) Some of the best and grandest real Rembrandt paintings in the Rijksmuseum.

2) Experiencing Rembrandthuis, the home he lived and worked in, with some great paintings and numerous etchings.

3) Seeing all 330 Rembrandt paintings in the Magna Plaza building behind the Royal Palace/Town Hall

 

BBC 4 TV programme shoot in the Rijksmuseum, Amsterdam, March 28, 2013 just before the formal opening. Kaldenbach in red jacket. Behind the middle cameraman interviewer Andrew Graham-Dixon. The director approaching from the right.

 

In the middle: daughter Suzanne, who has not been there 12 years, Kees Kaldenbach and interviewer Andrew Graham-Dixon.


Rembrandt lectures

 

 

About Art Historian Drs. Kees Kaldenbach: Read a biography.

 

 

Expressieve kwaliteiten in schilderkunst: een vergelijking tussen een oog door Rembrandt (links) . . . . . . . . en een oog door de voorzitter (hoofdman) van het St Lucasgilde, Pickenoy (rechts)

 

Saskia en Rembrandt, in hun goede jaren. Ets. Rembrandt geldt als de meester-etser van de grootste wereldklasse. Te zien in het Rembrandthuis.

 

 

De honderdguldenprent, als ets is deze eigenlijk onaf (volgens Prof. Ernst van de Wetering) maar desondanks werd in Rembrandt's tijd met succes opgedreven tot extreme prijzen op veilingen. Rembrandt was goed in marketing en nog beter in geld uitgeven. Meer geld dan hij verdiende.


How to find me:

Map of Haarlemmermeerstraat, Amsterdam. Please note this tricky situation: there is another street in town that sounds almost the same: Haarlemmerstraat. You need to go to my street, Haarlemmermeerstraat. Take tram 2 to Hoofddorpplein square or tram 1 to Suriname plein square.

 

Contact information:

Drs. Kees Kaldenbach , kalden@xs4all.nl

Haarlemmermeerstraat 83 hs

1058 JS Amsterdam

The Netherlands

telephone 020 - 669 8119

(from abroad NL +20 - 669 8119)

cell phone 06 - 2868 9775

(from abroad NL +6 - 2868 9775)

 

How to get there (after your booking confirmation!):

- by car: ring road exit S 106 towards the centre, then 1st to the right (paid parking)

- by trams 1 and 17; exit at Surinameplein

- by tram 2; exit Hoofddorpplein.

From the museum square it takes about a 10-minute tram ride.

Read client testimonials. Read a biography.

 


Menu of tours

 

 

Photo by Dick Martin. He liked the coffee, herbal tea and cake.

 

 

  

Reaction, questions? Read client testimonials.

Drs. Kees Kaldenbach, art historian, kalden@xs4all.nl Haarlemmermeerstraat 83hs, 1058 JS Amsterdam (near Surinameplein, ring road exit s106, streetcar tram 1 and 17).

Telephone 020 669 8119; cell phone 06 - 2868 9775.

Open seven days a week.

Amsterdam Chamber of Commerce (Kamer van Koophandel) number of Johannesvermeer.info / Lichaam & Ziel [ Body & Soul] is 3419 6612.

E mail esponses and bookings to art historian Drs. Kees Kaldenbach.

This page forms part of the 2000+ item Vermeer web site at www.xs4all.nl/~kalden

Launched September 18, 2006. Update Nov 14, 2014

 

Research presented in November 2014 about Mannheimer: he almost bought the best Vermeer: The Art of Painting (now in Vienna)

Menu of tours