Prive-tour in het prachtige Amsterdamse Scheepvaart-museum

 

Nieuw! Beter menu en vernieuwde web pagina: Klik hier.

 

Thema's: introductie tour in het spectaculaire Scheepvaartmuseum, net heropend en gerestaureerd. Hollandse scheepsgeschiedenis.

Thema's: Scheepvaart en economie. Scheepsmodellen, zowel voor grote oceaanschepen als voor schuiten voor binnenlands verkeer. Over het laatste heb ik een wetenschappelijk artikel geschreven. Ik kan ook het verband leggen met scheepsverkeer en Vermeer, terwijl we de kaarten, globes zien en die leggen naast schilderijen van Vermeer: Geograaf, Astronoom, etc.

Zo komt scheepsgeschiedenis en kunstgeschiedenis tot leven. We zullen spreken over steden, economie, cartografie en Hollandse wetenschap en technologie, ook hoe die verband houden met de schilderijen van Vermeer.

Een op maat gemaakte tour door een vlotte, geleerde reisleider. Een begeleide kwaliteitstour door scholar-lecturer, kunsthistoricus Drs. Kees Kaldenbach*

Go to English version

Fast track entry in ALL Amsterdam museums. Avoid spending time waiting in museum queues. Enter the museums together with me.

Boven: Amsterdam, Scheepvaartmuseum en de prachtig overkapte binnenhof, in een patroon van een paskaart/zeekaart. In de winterperiode, tegen sluitingstijd, kun je ook de duizenden sprankelende LED lichtjes zien tegen de duistere hemel. Die lichtpunten bevinden zich op de kruisingen tussen de diverse lijnen in de koepelconstructie.

 

Dit Scheepvaartmuseum is in Amsterdam heropend in oktober 2011 na vele, vele jaren van restauratie van het gebouw en herinrichting van de presentaties.

De oude presentatie voorheen was min of meer een pakhuis. Dit was de grondhouding: kijk, we hebben geweldig veel schepen, scheepsmodellen, en duizenden kaarten, globes, schilderijen... en kijk, dit zijn onze beste voorwerpen en het bijschrift vertelt je wat het is. We hopen dat je het leuk vindt. Er waren duizenden schepen te zien, als schaalmodel of op werkelijke grootte, overal, vanaf de propvolle zolder tot in de zijvleugel.

De nieuwe inrichting is gemaakt voor het tijdperk van de digitale wereld... voor een publiek dat verwend is geraakt met snelle informatie en onmiddelijke behoeftenbevrediging. De design filosofie gaat uit van het idee dat het moderne museum een ervaring van totale onderdompeling (immersive total experience) moet bieden, dat verschilt van het browsen van web sites of het lezen van boeken of lopen langs een serie oude maritieme objecten, in vol formaat of op schaal nagebouwd.

Daarom biedt het Amsterdamse Scheepvaartmuseum nu veel geluiden, TV-schermen met acteurs en stemmen die verhalen vertellen, het klotsen van zeewater, digitale acteurs op vol formaat, kleuren, patronen, grote touchscreen computer monitors - en een gevarieerd interieur-ontwerp. Dat alles biedt een waterval van visuele stimulans en sfeertekening en ervaring. Moderne digitale technologie geeft ook ruimte voor het stellen van vragen en het vinden van antwoorden, en de bezoekers maken zo contact met het maritieme object en de achtergrond-informatie. Overigens is de achtergrondinformatie maar heel summier en dun - helaas is er geen extra knop voor extra verdieping van kennis op een tweede, derde of vierde nivo.

Rechts : en set van Hondius globes, een met de hemelsferen en een aardglobe, opgesteld in de prachtige OOST vleugel. Deze afdeling globes omvat een van de beste collecties ter wereld van historische globes.

 

Voor mij als bezoeker is deze OOST vleugel met de schilderijen-afdeling (onder) en de navigatie-instrumenten en modellen van jachten de top-afdeling van het museum.

Hierboven zie je een van de topstukken, een olieverfschilderij van een grote zeeslag door Cornelis Claesz van Wieringen, de Zeeslag bij Gibraltar. Als je het op tafel gemonteerde touchscreen van een computer aanraakt, dan komt beeld en tekst naar voren van het gekozen detail, en een spotlight toont dan het zelfde deel op het schilderij.

Alle schilderijen zijn schitterend schoongemaakt, gevernist, in lijsten gavat en ook de belichting is state of the art.

In de WEST vleugel zie je zalen vol met scenes uit het dagelijks leven van de 17de eeuw, "Tot ziens in de Gouden Eeuw". Ook een geslaagde afdeling.

Ik zou willen adviseren om in de NOORD vleugel de Zeereis over te slaan, een 20 minuten durende digitale reis door 4 kamers, een met hard geluid omgeven zintuigelijke extravaganza die niet het basisnivo haalt van TV-kwaliteit en ook niet de shock and awe ervaring teweeg brengt die het lijkt na te streven. Zelf heb ik diverse son-et-lumieres / light-and-sound-and-movement shows meegemaakt op vele plekken ter wereld - die veel beter waren opgezet. Ik voelde zelfs plaatsvervangende schaamte, vicarious shame: is dit echt het beste dat jullie konden produceren gegeven het werk en het geld dat er tegen aan gegooid is in deze 3D omgeving?

En nu iets vrolijks:... Gedurende mijn begeleiding in de OOST en WEST vleugel kan ik je brein heel wat meer impulsen geven en het leven naar voren brengen in 17de eeuwse Nederlandse steden, de economie, kaart- en atlasproductie, en in het algemeen: Nederlandse wetenschap en technologie en hoe dit samenhangt met een serie schilderijen van Vermeer (ik breng het Vermeer boek zelf mee).

 

Een van de grootste glazen etalages in West-Europa, met daarin middelgrote tot zeer kleine modellen van schepen uit voorbije eeuwen.

 

Als je een echt schip wilt betreden kan dat ook: stap via de NOORD poort naar buiten om het herbouwde schip te bezoeken - een geweldige bonus. Aan boord zijn een aantal acteurs die in de waan leven dat het de 17de eeuw is en dat ze een merkwaardige persoonlijkheid hebben. Ze tonen je hun lifestyle, kookkunst, kanonschoten en zelfs een begrafenis op zee.

 

 

Alle fotografie op deze pagina door Drs Kees Kaldenbach. Digitale bestanden op vol formaat zijn verkrijgbaar.

Spotting the Rich & Famous inhabitants in the Golden Age.

Tour met het thema VOC.

Complete Lijst van tours

 

 


 

 

 

* Kees Kaldenbach in actie als tour leider.

Complete Listing of tours

 

Deze op maat gemaakte tour is beschikbaar in het Nederlands, Duits of Engels. Ik spreek ook een beetje Frans en Italiaans. English, German (Deutsch) French (Français) Italian (Italiano).

 

Powerpoint presentation of Amsterdam.
Powerpoint presentation of Athens.
Powerpoint presentation of Barcelona.
Powerpoint presentation of Berlin.
Powerpoint presentation of Copenhagen.
Powerpoint presentation of Florence.
Powerpoint presentation of Helsinki.
Powerpoint presentation of Istanbul.
Powerpoint presentation of Naples.
Powerpoint presentation of Rome.
Powerpoint presentation of Split.
Powerpoint presentation of Stockholm.
Powerpoint presentation of St. Petersburg, Russia.
Powerpoint presentation of Venice
Menu presentation of walks and museum visits in Towns in Holland.

 

Ik ben als kunsthistoricus gevestigd in Amsterdam. Ik kan je ontmoeten in deze stad, om er een tour-op-maat te geven in het historische centrum en ook voor bezoek aan plaatselijke musea.

We gaan samen op zoek naar het bijzondere karakter en de schoonheid van de stad - en ter plekke zijn er verhalen die daar voor het oprapen liggen.

Het is een combinatie van lering en vermaak. Zo wandelen we of fietsen we door de geschiedenis van stad en land, kunst, architectuur en cultuur. We zullen spreken over het verleden maar ook over de huidige issues op sociaal gebied. Zie reacties van klanten: testimonials.

Complete Lijst van tours.

 


Drs. Kees Kaldenbach is your private "scholar-lecturer on culture tours" *.

*Martha Gellhorn, Travels with Myself and another, p. 182.


Over Drs. Kees Kaldenbach:

Lees een biografie.

Drs. Kees Kaldenbach is meermalen opgetreden in documentaires voor tv en radio, o.a. bij BBC2 TV, NTV Japan, Deense TV en Radio Nederland Wereldomroep. In 2004 and 2005 adviseerde hij BBC teams. Kaldenbach heeft veel geschreven over Vermeer, over Vincent van Gogh en andere kunsthistorische onderwerpen. Drs. Kees Kaldenbach is voorzitter van de Circle of Academic Tour Guides of the Netherlands and Flanders (CATON)

 

Contact informatie:

Drs. Kees Kaldenbach , kalden@xs4all.nl

Haarlemmermeerstraat 83 hs

1058 JS Amsterdam

The Netherlands

telefoon: 020 - 669 8119

mobiel: 06 - 2868 9775

Lees testimonials.

Open zeven dagen per week.

Lid van VVV Iris bon (dus acceptant van de Iris kadobon); lid van de de Kamer van Koophandel, Amsterdam; Lid van de Gouden Eeuw Cirkel in Amsterdam.

Deze pagina vormt onderdeel van vele duizenden pagina's kunst en cultuur op www.xs4all.nl/~kalden

Augustus 22, 2012. Updated 15 februari 2017.