Krantenredacties in Amsterdam. De Nieuwezijds Voorburgwal als krantencentrum, de hoofdstedelijke Fleet Street.

 

Onderwerp: tour van kranten-geschiedenis en architectuur in Amsterdam. Met een deskundige reisleider. Een begeleide Academische tour door scholar-lecturer, kunsthistoricus Drs. Kees Kaldenbach*

 

Singel, Amsterdam, november 2013. Multatuli, Hollands grootste schrijver, die de roman Max Havelaar (1860) schreef. Het gaf een vernietigende beschrijving van het Nederlandse kolonialisme in wat nu Indonesië is. Multatuli schreef ook als journalist.

 

"Beste Kees Kaldenbach, Nogmaals bedankt voor de interessante rondleiding gisteren in Amsterdam. De collega's waren enthousiast, ik ook. Dank!" Rick Pullens, Chef eindredactie Trouw. Foto boven: de hele eindredactie poseert voor het voormalige Telegraaf-gebouw, april 2013 !

 

Complete Lijst van tours

Tijdens deze wandeltour zullen we de redacties en drukkerijen herontdekken van de de grote kranten die zich ooit schaarden rond het grote Postkantoor aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam: de broedplaatsen van waar elke werkdag de kranten werden bedacht, genoteerd, geredigeerd, gedrukt, verspreid en becommentarieerd.

Van noord naar zuid (langs tram lijn 1 en 2) waren dat achtereenvolgens de Trouw, de Tijd, NRC, Algemeen dagblad, Waarheid, Handelsblad, opnieuw Trouw, Telegraaf, Courant Nieuws van de Dag. Veel gebouwen staan er nog in volle glorie: gebouw Concordia, Telegraafgebouw, Handelsblad (de laatste gekraakt, nu in iets minder volle glorie).

We bespreken de beginjaren, de technologie van telegraaflijnen, de telex, telefoon. Ook zijn er genoeg evenementen uit het begintijd van zelfstandige pers. De rol van kranten de roerige oorlogsjaren en na-oorlogse jaren, de lotgevallen van kleine journalisten als Gerard Reve, en de grote journalisten die daar in de cafe's bijeenkwamen en de zorg van de dag en de scoops van de dag doornamen. De Telegraaf-rellen van 1966 die klein begonnen met problemen met de vakantie-uitkering-zegeltjes van bouwvakkers en die eindigden in een bestorming die twee uur duurde.

En omdat we er toch in de buurt zijn: het magisch centrum op het Spui met het Lieverdje, de happenings en de rellen van 1965 en 66, toen provos en politie elkaar niet begrepen en geen ruimte wilden geven. En de nieuwscentra aldaar op het Spui, vinger aan de pols van het wereldgebeuren en uitventplaats van obscure druksels.

Dat alles vlak bij de Dam, Damstraat, Nieuwe Hoogstraat waar de eerste aandelen en de aandelenhandel werden geboren en de ontwikkeling van het vroege kapitalisme begon. Bedrijfsuitjes en familie-uitjes voor kleine groepen.

 

Ook boeiend:

Vrouwen van Amsterdam, een overzicht over 4 eeuwen.

Rijke bewoners van de grachtengordel en de kunstenaars.

VOC in het centrum. Schokkende details en de koloniale expansie. VOC centrum, mogelijk ook WIC centrum. Opbouw van dit multinationale bedrijf. Financiering. Pakhuizen. Politiek.

www.persmuseum.nl

Foto geheel boven: Parool site. Foto rechts: copyright Swierstra.

 

 

Tours in het Nederlands, Duits of Engels

 

Foto links: uitdelen van plattegronden met daarop alle belangrijke redactiegebouwen.

 

 

 

Spotting the Rich & Famous inhabitants in the Golden Age.

 

Amsterdam is the uncrowned capital of The Netherlands. The beauty of the city center is the result of many centuries of careful city planning. It boasts the most wonderfully preserved group of canals and ancient canal houses found anywhere in the world. In the center we find the headquarters of the United East India Company, pivot of international trade and source of great wealth in the 17th century. Dutch painter Rembrandt, prince of painters, and prolific etcher, draughtsman also made his home here and catered to the wealthy merchants.

A number of important museums including the Rijksmuseum and the Van Gogh museum are also located here. A dozen of other museums are well worth visiting, including the Rembrandt house.

On Dam square, from which this town on the Amstel river originally got its name, is the former Town Hall, now Royal Palace. Next to it stands the late mediaeval New Church, now mainly serving as an exhibition hall. A five-minute walk going east takes us to the large Old Church in the middle of the Red Light District.

As a reference manual I use the famous d’Ailly historical handbook during the Amsterdam walks.

 

Practical matters

 

Tour duration: 2 to 3 hours. We may go on foot or bike.

testimonials.

Read a biography.

Complete Listing of tours

 

 

 

April 2011. Kaldenbach ontvangt de WikiDelft prijs. Haagsche Courant

 

 


 

Ik ben als kunsthistoricus gevestigd in Amsterdam. Ik kan je ontmoeten in deze stad, om er een tour-op-maat te geven in het historische centrum en ook voor bezoek aan plaatselijke musea.

We gaan samen op zoek naar het bijzondere karakter en de schoonheid van de stad - en ter plekke zijn er verhalen die daar voor het oprapen liggen.

Het is een combinatie van lering en vermaak. Zo wandelen we of fietsen we door de geschiedenis van stad en land, kunst, architectuur en cultuur. We zullen spreken over het verleden maar ook over de huidige issues op sociaal gebied. Zie reacties van klanten: testimonials.

Complete Lijst van tours.

 


Drs. Kees Kaldenbach is your private "scholar-lecturer on culture tours" *.

*Martha Gellhorn, Travels with Myself and another, p. 182.


Over Drs. Kees Kaldenbach:

Lees een biografie.

Drs. Kees Kaldenbach is meermalen opgetreden in documentaires voor tv en radio, o.a. bij BBC2 TV, NTV Japan, Deense TV en Radio Nederland Wereldomroep. In 2004 and 2005 adviseerde hij BBC teams. Kaldenbach heeft veel geschreven over Vermeer, over Vincent van Gogh en andere kunsthistorische onderwerpen. Drs. Kees Kaldenbach is voorzitter van de Circle of Academic Tour Guides of the Netherlands and Flanders (CATON)

 

Contact informatie:

Drs. Kees Kaldenbach , kalden@xs4all.nl

Haarlemmermeerstraat 83 hs

1058 JS Amsterdam

The Netherlands

telefoon: 020 - 669 8119

mobiel: 06 - 2868 9775

Lees testimonials.

Open zeven dagen per week.

Lid van VVV Iris bon (dus acceptant van de Iris kadobon); lid van de de Kamer van Koophandel, Amsterdam; Lid van de Gouden Eeuw Cirkel in Amsterdam.

Deze pagina vormt onderdeel van vele duizenden pagina's kunst en cultuur op www.xs4all.nl/~kalden

Updated 10 december 2012. Updated 27 October 2016.