Op de keldercamer. Kamer B

 

 

 

Functie van de ruimte

De kelderkamer was, bij het binnenkomen van het voorhuis, rechts gelegen op een hoogte van ca. 1 meter. Het was bereikbaar met een trapje van vijf treden. De onderkant van het venster aan de Oude Langendijk lag ongeveer op het niveau van de vloer van deze kamer.

Deze kamer was ook voor vrouwen zeer geschikt om al kantklossend, breiend of verstellend een blik op straat te werpen. Het was er ook iets warmer en minder tochtig dan het voorhuis door de hoger gelegen vloer en de scheidingswand. Blijkens de inventaris was er ook beddegoed. Er was echter geen haard; daarom was deze bedstee niet erg geschikt voor de winter.

Onder de kelderkamer lag de kelder.

Inventaris: "Een bedde met een hooftpeuluwe; twee oorkussens; twee deekens als een groen met een wit; een beddekleet; een schildery uitbeeldende Christus aen't Cruys; een schildery [van Vermeer?] vertonende een vrou met een [hals]ketting aen; drye slechte stoelen; een houte schraech.

Zes tapyte stoelen; een schildery met een vergulde lyst; een met een houte eycke lyst; een spiegeltje."

Zie de originele documenten van het Gemeentearchief Delft. Goederen in bezit van Catharina Bolnes, pagina 1, pagina 2, pagina 3, pagina 4, pagina 5, pagina 6, pagina 7. Goederen in gezamenlijk bezit van Catharina Bolnes en Maria Thins, pagina 1, pagina 2, pagina 3, pagina 4, pagina 5, pagina 6.

 

 

Noot : Inventaris genoteerd op 29 februari 1676 door de assistent van notaris J. van Veen , in het huis aan de Oude Langendijk, hoek Molenpoort van de kort daarvoor overleden schilder Johannes Vermeer. Deze transcriptie is gebaseerd op de publicatie van het volledige document door A.J.J.M. van Peer, "Drie collecties..." in Oud Holland 1957, p. 98-103. Mijn toevoegingen en uitleg staan tussen [__]. Termen zijn opgezocht in het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT), begonnen in 1882 door De Vries en Te Winkel. Textieltermen zijn in 2001 welwillend toegelicht door kunsthistorica Marieke te Winkel.

 

This page forms part of a large encyclopedic site on Vermeer and Delft. Research by Drs. Kees Kaldenbach (email). A full presentation is on view at johannesvermeer.info.

Launched December, 2002; Last update March 1, 2017.

Back to the Welcome page: click Welcome.