'Zes tapyte stoelen' Op de keldercamer. Kamer B. Overal in huize Thins/Vermeer vinden we stoelen. Rechts een voorbeeld van een tapijte stoel door Vermeer geschilderd in De Geograaf. Zie ook Vrouw met Parelsnoer, Berlijn.
Delft kende beroemde tapijtweverijen; de belangrijkste waren die van Maximiliaan van der Gucht en François Spiering (zie hun namen bij de kaart van Delft).
Na de grote brand in het Delftse Stadhuis bestelde het stadsbestuur omstreeks 1620 een aantal stoelen die met tapijt waren bekleed. Een ervan is nog aanwezig in Museum het Prinsenhof.
De afbeelding rechts toont een tapijte stoel, zoals afgebeeld op 'De Geograaf', Staedelsches Museum, Frankfurt an Main. Wellicht leek deze op het exemplaar dat 50% het eigendom was van Catherina en voor 50% van haar moeder Maria Thins.
Noot : Dit voorwerp is als onderdeel van de Vermeer-inventaris op 29 februari 1676 in Delft opgeschreven door de klerk van notaris J. van Veen, in het huis aan de Oude Langendijk, hoek Molenpoort van de kort daarvoor overleden schilder Johannes Vermeer. De transcriptie van dit voorwerp is gebaseerd op de publicatie van het volledige document door A.J.J.M. van Peer, "Drie collecties..." in Oud Holland 1957, p. 98-103. Mijn toevoegingen en uitleg staan tussen [__]. Termen zijn opgezocht in het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT), begonnen in 1882 door De Vries en Te Winkel.
'Tapestry Manufacture in Delft' in Vermeer and the Delft School, exhibition catalogue, The Metropolitan Museum of Art, New York City and Yale University Press, New Haven, p. 512-521.
This page forms part of a large encyclopedic site on Vermeer and Delft. Research by Drs. Kees Kaldenbach (email). A full presentation is on view at johannesvermeer.info.
Launched December, 2002; Last update March 2, 2017.
Back to the Welcome page: click Welcome.