Prive tour

wandeling door Joods Amsterdam.

Thema: de geschiedenis van Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog

 

Nieuw! Beter menu en vernieuwde web pagina: Klik hier.

 

Onderwerp: WOII. Wandeltocht of fietstocht op academisch nivo door scholar-lecturer, kunsthistoricus Drs. Kees Kaldenbach*

Boven: De Portugese synagoge, daterend uit 1675. Open voor bezoek behalve zaterdag.

 

 

 

English version.

Voor het merendeel van de bevolking van Nederland kwam WO II (1940-1945) als een donderslag bij heldere hemel. Holland was toch klein, lief, neutraal, onbetekenend?

Op 10 mei vielen de de Duitsers ons land aan. Het bombardement van de 14de mei waarin Rotterdam plat werd gegooid bracht de genadeslag. Ook Belgie en Luxemburg werden snel onder de voet gelopen.

Sinds 1672, in de gezamenlijke aanval van Engeland, Spanje en onze oosterburen was er niet zo'n schok en reddeloosheid in het land ervaren.

Later, vlak voor 1800 kwamen de Fransen, vooral met veel idealen en vernieuwingen, dus dat werd toen eerst niet zo als 'n ramp ervaren. Tot het plunderen begon.

Zo hadden de Nederlanders eigenlijk geen idee wat weerstand, resistance, was.

De Tweede Wereldoorlog begon in mei 1940. We waren door en door burgerlijk en goed gezagsgetrouw en in praktijk bang en als konijnen in een spotlight voor de hordes bruten in uniform.

Het dagelijks leven ging door, iedereen ging braaf naar zijn werk. Voor de Joden veranderde er langzaam steeds meer: de salami taktiek begon. Tour van Joods Amsterdam.

 

 

 

 

"Just wanted to thank you once again on behalf of our group for a great tour. Everyone enjoyed it." Scott Zies, Canada, 2011.

Complete Listing of tours

Ook in Amsterdam ging alles zijn normale gang. Stapje voor stapje werd het leven wel moeilijker gemaakt voor joden, vrijmetselaars en andere groepen die door de Nazis werden gewantrouwd. Jodensterren weren verplicht gedragen. Openbare gelegenheden waren voor Joden verboden, reizen per tram en fiets werd verboden. Er kwam een "Joodsche wijk" overigens slechts met een bepaald percentage Joden, veel Joden woonden verspreid, ook in Zuid, de Indische buurt en in Oost.

In October 1942 begonnen de grote razzia's en werden Joden en andere burgers van hun bed gelicht.

Onze tour zal wellicht omvatten:

Gebied van het Joods Historisch Museum. De "Hollandse Schouwburg" . De Dokwerker. Het Wertheim park monument. De stopera, op de plek van de jodenwijk.

De stadsgebieden met een grote duitse overmacht waren: Rembrandtplein, Museumplein, Nieuw Zuid.

Thema's Deportatie en vernietiging. Onderduik. Heldendom en angst. Financiering van de onderduik.

De houding bij de terugkeer van de kampslachtoffers in Amsterdam in 1945: Niet zeuren, we hebben het allemaal heel moeilijk gehad.

De rol van de ariers (niet-joden). Sommige bewariers gaven de ooit door Joden afgegeven tapijten en meubels niet terug. Een leuke ontvangst was dat!

De kaart rechts is in 1941 gemaakt door een brave ambtenaar van de afd Statistiek. "Verspreiding van de Joden over de gemeente". Elke stip 10 Joden. Koude rillingen.

 

testimonials.

Read a biography.

Complete Listing of tours

Spotting the Rich & Famous inhabitants in the Golden Age.

Research presented in November 2014 about the jewish Amsterdam art collector Mannheimer: he almost bought the best Vermeer: The Art of Painting (now in Vienna)

 

Amsterdam, luchtfoto.

 

 

Ik ben als kunsthistoricus gevestigd in Amsterdam. Ik kan je ontmoeten in deze stad, om er een tour-op-maat te geven in het historische centrum en ook voor bezoek aan plaatselijke musea.

We gaan samen op zoek naar het bijzondere karakter en de schoonheid van de stad - en ter plekke zijn er verhalen die daar voor het oprapen liggen.

Het is een combinatie van lering en vermaak. Zo wandelen we of fietsen we door de geschiedenis van stad en land, kunst, architectuur en cultuur. We zullen spreken over het verleden maar ook over de huidige issues op sociaal gebied. Zie reacties van klanten: testimonials.

Complete Lijst van tours.

 


Drs. Kees Kaldenbach is your private "scholar-lecturer on culture tours" *.

*Martha Gellhorn, Travels with Myself and another, p. 182.


Over Drs. Kees Kaldenbach:

Lees een biografie.

Drs. Kees Kaldenbach is meermalen opgetreden in documentaires voor tv en radio, o.a. bij BBC2 TV, NTV Japan, Deense TV en Radio Nederland Wereldomroep. In 2004 and 2005 adviseerde hij BBC teams. Kaldenbach heeft veel geschreven over Vermeer, over Vincent van Gogh en andere kunsthistorische onderwerpen. Drs. Kees Kaldenbach is voorzitter van de Circle of Academic Tour Guides of the Netherlands and Flanders (CATON)

 

Contact informatie:

Drs. Kees Kaldenbach , kalden@xs4all.nl

Haarlemmermeerstraat 83 hs

1058 JS Amsterdam

The Netherlands

telefoon: 020 - 669 8119

mobiel: 06 - 2868 9775

Lees testimonials.

Open zeven dagen per week.

Lid van VVV Iris bon (dus acceptant van de Iris kadobon); lid van de de Kamer van Koophandel, Amsterdam; Lid van de Gouden Eeuw Cirkel in Amsterdam.

Deze pagina vormt onderdeel van vele duizenden pagina's kunst en cultuur op www.xs4all.nl/~kalden

Created 5 december 2011. Updated 15 februari 2017.