For sale: 'Ik bak ze bruiner'

Gerard Reve leest 4 sprookjes, grammofoonplaatje, Ik bak ze bruiner, Gerard Kornelis van het Reve leest 4 eigen sprookjes - Catfish, 1969 - 33 toerensingle - Net exemplaar..

 

.

De zelfbenoemde volksschrijver, op het toppunt van zijn kunnen, leest 4 sprookjes voor, zogenaamd gericht aan een kinderpubliek. Wie de tekst op de achterkant van het hoesje leest, weet dat Reve over de hoofden van de kinderen op een wat volwassener publiek mikt:

'Lieve jongens en meisjes! Jullie weten natuurlijk allemaal, dat ik dus heel prachtige en mooie verhalen en gedichten en boeken voor grote mensen geschreven heb, die heel fijn zijn om te lezen. Die boeken zijn dus hartstikke fijn, zoals dat mooie boek De Avonden en Tien Vrolijke Verhalen, en Werther Nieland. En in mijn warm-menselijke, fel-realistische boeken Op Weg Naar Het Einde en Nader Tot U kun je dus lezen, wat allerlei papa's met andere papa's doen. Dat is dus heel fijn, en daarom wilde ik evengoed iets leuks voor jullie schrijven en voorlezen, en dat staat nu op deze plaat.'

Track list:

A1 Schraalhans keukenmeester
A2 Eendje Kwak kookt zijn eigen potje
B1 Het geheim van de smid
B2 Een goede les

Zeer geschikt voor kinderen
Toch zijn de sprookjes ook voor kinderen heel geschikt. Immers, welk kind van een bepaalde leeftijd vind het nou niet leuk te horen over een drol in een schoen of een eendje dat zich niet wil wassen? Ja, met Reve kon je lachen, want, zoals hij zelf zei: "Ik ben misschien wel depressief, maar ik maak er muziek bij."

Leukste tekstregels (uit Schraalhans keukenmeester):

"Laatst hoorde ik bijvoorbeeld bij mensen, daar was een oude haarkam uit een verzorgingshuis middenin een schaal met bitterkoekjespudding gevallen. Toen was die pudding niet kosjer meer en ze wilden hem niet meer eten. Ik zei nog tegen die mensen: "Je kan toch tot vlak om die kam heen eten?" Maar ze zeiden: 'Het is het idee, het oog wil ook wat.' Terwijl je niks kon zien! Want die kam was helemaal naar onderen in de diepte naar beneden gezakt. Ze hadden die pudding dus nog net zo goed gewoon aan de buren kunnen geven, waar of niet? Ik zeg maar: 'Tast toe! Smakelijk eten!'"

 

1 Grammofoon plaatje. Samen in 1 koop met met het foto-album ALBVM REVE met honderden fotos uit de collectie Schafthuizen.

 

 

 

 

 

Reactie, vragen?

Kees Kaldenbach, kalden@xs4all.nl

 

Drs. Kees Kaldenbach
Haarlemmermeerstraat 83 hs
1058 JS Amsterdam

===== tel. =====
tel 020 - 669 8119
cell 06 - 2868 9775
===============

===== telephone from abroad =====
tel 00-31-20 - 669 8119
cell phone 00-31-6 - 2868 9775

=========================

 

=========================

Kuifje Tintin Franstalig harde kaft

Kuifje Nederlands 18x softcover

Kunst posters museumkwaliteit, Vermeer etc.

ceramic vase

More ceramics

Glazen tafel, Glass table

posters BP oil-industry.

japanese Hiroshige II prints

israeli coin sets

Art deco objects, stained glass and museum quality objects

Historic very large Atlas of Israel

KLM houses + apothecary bottles 1950s

ceramic vase,

Print 1610 of Grand Entry of Henry II into Nancy (France).

posters BP oil-industry.

japanese Hiroshige II prints

israeli coin sets

Postage stamp album

Books and stuff

Twee Koffers vol XXL mannenkleding!

Two suitcases full of XXL mens clothes (put text through Google translate)!