Massage ivm Zwangerschapsstrepen -

Huidstriemen (striae)

Massage in Amsterdam

 

 

This is in Dutch. Click for an English version. Version Française.

Ga naar de stoelmassage.

Menu van speciale keuzemogelijkheden.

Verslagen over zwangerschapsmassage

Verslagen over andere massages door cliënten

Geef een Kadobon

Zie ook Akademie voor Massage en Beweging www.akademie.nl en certificaat.

 

Zwangerschapsstrepen / Huidstriemen / Striae

Zwangerschapsstrepen, huidstriemen of 'striae' zijn littekens in de huid, vaak groepsgewijs parallel naast elkaar, en die de huid ontsieren en die ook plaatselijk stevigheids-problemen kunnen opleveren.

Striae ontstaan als de huid de snelle groei van een onderliggend lichaamsdeel niet goed kan bijbenen. Dat komt o.a. voor bij de huid van de buik bij laatste maanden van de zwangerschap. Maar het verschijnsel striae kan ook elders op de huid optreden, bijvoorbeeld bij plotselinge groei in de puberteit, bij de billen, bovenbenen, buik of borst of andere lichaamsdelen van vrouwen of mannen.

Ontstaan van striae

De menselijke huid bestaat uit drie lagen:

1) De opperhuid of epidermis die steeds van onderaf nieuwe cellen vormt en waarvan we de afgestorven verhoornde cellen pijnloos aan de oppervlak kunnen voelen. De toplaag slijt en schilfert gaandeweg af. De totale dikte is een tiende millimeter of nog iets dunner.

2) Daar onder ligt de lederhuid of dermis, waarin zich vele zenuweinden, talgklieren, bloedvaten en lymfevaten bevinden.

3) Daaronder ligt de onderhuid of subcutis. In de subcutis liggen o.a. zweetklieren, haarwortels, maar ook kleine stipjes onderhuids vet, netjes ingekapseld in een zachte gel, die op de plaats wordt gehouden door een netwerk van collagene en elastische vezels, het bindweefsel dat de huid en het lichaam schuifbaarheid en stevigheid verleent. In de gezonde situatie vormen de vetpuntjes, de gel en het collageen een gezond, stevig en flexibel geheel dat wel tegen een stootje kan.

Bij een aanhoudende te grote trek- en drukkracht kunnen bij deze collageenvezels de gel en de vetpuntjes weggedrukt worden waardoor de collageenvezels zich foutief aan elkaar verkleven; ze kunnen daardoor hun elasticiteit verliezen en bij trekkacht gaan scheuren. Het zichtbare effect van die scheuren zijn de striae. Zij leveren een esthetisch probleem op en bovendien een stevigheidsprobleem. Het is goed daar een oplossing voor te zoeken.

 

Hoe kunt u striae voorkomen?

Hoe kunt u striae proberen te voorkomen? Na drie maanden zwangerschap mag de buik van een zwangere vrouw met massage worden aangeraakt. Aangeraden is een herhaalde, zachte massage over de hele buik met natuurlijke oliën (ik prefereer zelf druivenpit-olie) met vitamine F - linolzuur en linoleenzuur en tevens plantenextracten die Silicium bevatten. Deze massage stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, de bouwstoffen van bindweefsel.

Als striae eenmaal zichtbaar zijn

Als striae eenmaal zijn opgetreden (bijvoorbeeld na de geboorte) dan is de verkleuring aanvankelijk roodachtig, daarna blauwig en tenslotte witachtig. Liefst zo vroeg mogelijk in dit proces kan ik een massage toepassen met gebruik van druivenpit-olie (met daaraan toegevoegd de werkzame bestanddelen vitamine F - linolzuur en linoleenzuur en eventueel plantenextracten met Silicium). De vitamine F is niet lichaamseigen. Het moet daarom van buiten worden toegevoegd om de aanmaak van nieuw collageen te bevorderen.

In het Engels heet het verschijnsel Abdominal striae of "stripes". Zoek via Google op Internet op die term

Echter: een bevriend huidarts-specialist met een grote praktijk meldde mij op mijn verzoek het volgende: "Bij mijn weten is R/ Tretinoine crème het enige medicijn die helpt bij striae en dit kan alleen op voorschrift en niet tijdens de zwangerschap. Al de rest is onzin." (Zo, nu heeft u een second opinion. Eerlijkheid boven alles.)

 

Over zwangerschaps en babymassage.

Verslagen over zwangerschapsmassage


Voor prijsopgaven kunt u mij even bellen of e-mailen.

Een cliënt die een nieuwe cliënt introduceert ontvangt zelf eenmalig E 10,- korting.

 

 


Literatuur

Bainbridge, N., et al., Baby Massage The Calming Power of Touch. Dorling Kindersley, 2000

Marie-Josée Decoste, De buik van de vrouw. Van zwangerschap tot menopauze. Leusden, Acco, 2003.

Tiffany Field, Touch, Bradford Book / MIT press Cambridge Mass, 2003.

Alan Heath & Nicki Bainbridge. Babymassage. Holkema, 2000.

Jane Howard, Please Touch, A Guided Tour of the Human Potential Movement, 1970.

V. McClure, Infant Massage: Handbook for Loving Parents. Bantam Books, 2000.

Heidi Velten & Bruno Walter, Babymassage, Detas 1998.

Christina Voormann & Dr Med. Govin Dandekar, Babymassage Berührung, Wärme, Zärtlichkeit. Graefe und Unzer Verlag, 1998.

Ook een interessant hoofdstuk in: Sheila Kitzinger, Het intieme lichaam, Kosmos 1993.

 

 

Ervaring

Ik heb een brede massage-ervaring; ben gehuwd ; vader van twee dochters.

Ik spreek Nederlands, Engels, Duits en ook wat Frans en Italiaans ; studeerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het geheel neemt een half uur of een klein uur in beslag. Ik kan ontvangen maar ook bezoeken. Lichaam & Ziel is de bedrijfsnaam waaronder ik werk.

 

Ga naar de stoel-massage.

Ga naar de Vierhanden massage

Klik hier voor lichaams-massage.

Reacties, vragen? Praktijk voor Toegepaste Massagekunst, Kees Kaldenbach, kalden@xs4all.nl Haarlemmermeerstraat 83hs, 1058 JS Amsterdam (bij het Surinameplein, ringweg s106, tram 1 en 17), tel 020 669 8119; mobiel 06 - 2868 9775. Zeven dagen per week geopend.

Ik geef deze massage op verschillende adressen: op mijn huisadres (zie boven), of in Beautylinks, het multi-professionele beauty center, adres Leidsekade 101, vlak bij het Leidseplein, of naar wens in uw eigen huis of in uw hotelkamer.

Masseur Kees Kaldenbach werkt samen met vele andere masseurs, mannen en vrouwen. Hij werkt tevens in Amsterdam's beste en meest luxueuze hotels en schoonheidsinstituten..

Lichaam & Ziel is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Amsterdam nr. 3419 6612.

Zie ook Akademie voor Massage en Beweging www.akademie.nl