Prive-tour, rondleiding in Den Haag, het oude stadscentrum en een keuze uit de musea

 

Nieuw! Beter menu en vernieuwde web pagina: Klik hier.

 

Boeiend, academisch, historisch, met zicht op architectuur.

Onderwerpen: Geschiedenis, "Petite histoire", Kunstgeschiedenis en Bouwkunst. Toer door de "scholar-lecturer", kunsthistoricus Drs. Kees Kaldenbach*

 

Go to English version.

Lijst van tours

Waarom werd Den Haag zetel van de regering? Den Haag werd rond 1550 gekozen om enig tegenwicht te bieden aan de overheersende economische en politieke dominantie van Amsterdam. Dus na Delft werd Den Haag ('s-Gravenhage) in de 16de eeuw als de zetel gekozen van de regering van het land. Het ligt aan de kust in Zuid-Holland op ongeveer een uur autorijden van Amsterdam.

Omdat Den Haag nog steeds de regeringsstad is, zijn er talloze overheidskantoren en ministeries. Onder de musea bevinden zich schatkamers als het Mauritshuis, de koninklijke collectie van schilderijen. In die collectie Hollandse meesters zoals Vermeer, Rembrandt, Hals, Steen, Potter en vele anderen.

 

Vervoer:
a) Den Haag is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Diverse andere opties staan open voor u:
b) Gebruik uw eigen auto en haal mij op in Amsterdam. c) U kunt een auto huren, mij oppikken in in Amsterdam en ik kan u adviseren over de beste route. c) Wij kunnen een professionele taxi bus huren voor ongeveer E 70 per uur voor ongeveer 3 tot 4 uur. Daarenboven betaalt u mij als specialistische gids. Dit is de duurdere optie.

 

 

Mauritshuis tour: Mauritshuis

Betere pagina: klik hier.

 

Interieur na de renovatie van 2 jaar.

 

 

Trappenhuis en bovenverdieping. Linksaf naar Vermeer.

 

 

In de buurt: ernaast vinden we het Binnenhof, nu de zetel van de regering en het Parlement.

Vlak bij liggen ook de lommerrijke lanen met de grote, statige ambassades. Leuke verhalen daar over clashes tussen ambassadeurs en hun gevolg.

Various statues show the existence of philosophers, kings, stadholders, politicians and how later generations viewed, celebrated and sometimes manipulated their role in Dutch history.

In Den Haag, het doel van onze dagtocht, ligt ook het Gemeentemuseum, waarvan de geometrisch opgebouwde architectuur door architect Berlage wereldberoemd is. De nieuwe afdeling De Stijl is een groot succes!

Binnen vinden we onder andere de grootste collectie Piet Mondriaan-schilderijen ter wereld.

Ook zijn verschillende andere collecties (Delfts Blauw, Design, Mode) en een prachtig poppenhuis.

Tevens is er aardewerk, design, mode en vele soorten schilderijen.

Het museum werd gesticht met idealistische motieven: het verheffen van de geest van de bezoeker.

 

 

Klik voor de XXL Mondriaan collectie.

 

Onder ziet u afbeeldingen van Museum Mesdag, een verzameling van de beroemde schilder van strand- en zeegezichten.

 

 

 

 

Fotos boven in het Mesdag museum. Het toont de schilderkunst van Barbizon - vooral met Franse kunstenaars en enige belangrijke Nederlandse meesters. Een reis terug in de jaren 1880.

 

Vlakbij is ook het Panorama Mesdag, een van de laatste presentaties ter wereld van wat een grote mode was rond 1870: XXL panorama's. Het tonen van historische en geografische gebeurtenissen werd zo een overrompelende, geestverruimende 3D ervaring. Men kan zelfs snel rondjes lopen en zo de waarneming voor de gek houden!

Panorama Mesdag.

 

 

 

 

Onderweg kunnen we ook even stoppen bij het Internationaal Hof van Justitie, een instituut dat nu vreedzame oplossingen zoekt voor wereldwijde conflicten. Hugo de Groot (Grotius) uit het nabijgelegen Delft was een van de eerste denkers die het dwaze idee opnam dat staten in vrede kunnen leven en mel elkaar in vrede kunnen handelen. Hij schreef o.a. een boek over internationaal zeerecht (Mare Liberum)

 

 

 

 

Vlak bij het Mauritshuis brengen we ook een bezoek aan het nieuwe stadhuis van de architect Richard Meier . Hier het Atrium, een van de grootste kathedraal-achtige vides (lege ruimten) in Europa.

 

 

Onder: April 2011. Kaldenbach ontving de WikiDelft prijs. Knipsel uit de Haagsche Courant

Ik ben als kunsthistoricus gevestigd in Amsterdam. Ik kan je ontmoeten in deze stad, om er een tour-op-maat te geven in het historische centrum en ook voor bezoek aan plaatselijke musea. Bedrijfsuitjes en familie-uitjes voor kleine groepen.

We gaan samen op zoek naar het bijzondere karakter en de schoonheid van de stad - en ter plekke zijn er verhalen die daar voor het oprapen liggen.

Het is een combinatie van lering en vermaak. Zo wandelen we of fietsen we door de geschiedenis van stad en land, kunst, architectuur en cultuur. We zullen spreken over het verleden maar ook over de huidige issues op sociaal gebied. Zie reacties van klanten: testimonials.

Complete Lijst van tours.

Research presented in November 2014 about Mannheimer: he almost bought the best Vermeer: The Art of Painting (now in Vienna)


Drs. Kees Kaldenbach is your private "scholar-lecturer on culture tours" *.

*Martha Gellhorn, Travels with Myself and another, p. 182.


Over Drs. Kees Kaldenbach:

Lees een biografie.

Drs. Kees Kaldenbach is meermalen opgetreden in documentaires voor tv en radio, o.a. bij BBC2 TV, NTV Japan, Deense TV en Radio Nederland Wereldomroep. In 2004 and 2005 adviseerde hij BBC teams. Kaldenbach heeft veel geschreven over Vermeer, over Vincent van Gogh en andere kunsthistorische onderwerpen. Drs. Kees Kaldenbach is voorzitter van de Circle of Academic Tour Guides of the Netherlands and Flanders (CATON)

 

Contact informatie:

Drs. Kees Kaldenbach , kalden@xs4all.nl

Haarlemmermeerstraat 83 hs

1058 JS Amsterdam

The Netherlands

telefoon: 020 - 669 8119

mobiel: 06 - 2868 9775

Lees testimonials.

Open zeven dagen per week.

Lid van VVV Iris bon (dus acceptant van de Iris kadobon); lid van de de Kamer van Koophandel, Amsterdam; Lid van de Gouden Eeuw Cirkel in Amsterdam.

Deze pagina vormt onderdeel van vele duizenden pagina's kunst en cultuur op www.xs4all.nl/~kalden

Launched November 14, 2014. Updated 15 februari 2017.