Een wandeling door de historische binnenstad van Delft

 

Nieuw! Beter menu en vernieuwde web pagina: Klik hier.

Met o.a. het thema schilderkunst, kunstmarkt, economisch leven, Vermeer

en de wereld van de kunstenaars en hun klanten, aan de hand van het St Lucasgilde.

Onderwerpen: Geschiedenis, "Petite histoire", Kunstgeschiedenis en Bouwkunst. Toer door de "scholar-lecturer", kunsthistoricus Drs. Kees Kaldenbach*

English version.

Complete Listing of tours

De stad Delft, het doel van onze dagtocht, was de eerste zetel van de landsregering tijdens de opstand van de jaren 1560, waarin de Protestantse leider Willem van Oranje met succes leiding gaf aan de succesvolle revolte tegen de wettige koning, de Rooms-Katholieke koning van Spanje. De belangrijkste grondslag voor de opstand was de vrijheid van godsdienst.

Een wandeling door het Delft van de 21e eeuw zal dan ook vanzelf leiden naar het kloostergebouw waar Willem van Oranje woonde, regeerde en waar hij ook vermoord werd. Delft is nu bijna een openluchtmuseum, om diverse historische redenen. Laten we samen zien of de alle monumenten die hier genoemd zijn, tijdens de wandeling ook werkelijk open zijn voor het publiek.

Een rondleiding met Kees Kaldenbach is een ware ontdekking!
Als kunsthistorica die werkzaam is als gids, wilde ik graag mijn kennis over de stad Delft verbreiden.
Een wandeling met Kees bleek voor mijn werk van onschatbare waarde! Kees kent zowel alle plekken in de stad die in verband staan met het leven van Johannes Vermeer, als de geschiedenis van talloze historische panden en monumenten. Zijn levendige manier van praten en zijn enthousiasme hebben gezorgd voor drie fantastische en zeer leerzame uren in deze prachtige stad!
Zijn private art tour is zeer aan te raden voor (kunst)historici, maar zeker ook voor alle geïnteresseerden in geschiedenis, kunst, cultuur en het Nederlands erfgoed.

Anja Ourikh.

 

 

De grote Nieuwe kerk met zijn indrukwekkende toren is van balang omdat in de kerk zich het grafmonument bevindt van Willem van Oranje. Het Stadhuis, een gebouw met verschillende publieke functies, is gelegen aan de andere zijde van het Marktplein.

Aan het fraai gelegen kanaal Oude Delft ligt de Oude Kerk, van vergelijkbare afmetingen. Het bevat de markering van het voormalige graf van Johannes Vermeer, de beroemdste schilder uit de Delftse school. Tijdens het wandelen langs de grachten komen we het hoofdkwartier tegen van de Delftse kamer van de Verenigde Oostindische Comagnie.

En we zien de huizen van geslaagde zakenlieden die handel dreven met de Noord, met Europese landen en met het verre oosten. We bespreken ook de rijkdom die voortvloeide uit de lokale bierbrouwerijen en de vele pottenbakkerijen die Delfts Blauw produceerden. Een bezoek aan een Delft Blue workshop kan deel zijn van onze tour.

Op een sfeervol, verborgen pleintje vinden we een verfwinkel, die lijkt te stammen uit de tijd van rond 1880. We kunnen ook het huis binnengaan war Vermeer werd geboren en even verderop is de herdenkingsplaquette aan het huis waar Vermeer zijn unieke schilderijen produceerde: Historisch Vermeer bord. Tenslotte kennen we ook nog het Vermeer in Delft centrum bezoeken, het voormalige Gildehuis.

Vervoer:
a) Delft is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Ik heb een NS vastrechtkaart... in de trein kan ik u 40% korting aanbieden voor 3 volwassenen. Diverse andere opties staan open voor u:
b) Gebruik uw eigen auto en haal mij op in Amsterdam. c) U kunt een auto huren, mij oppikken in in Amsterdam en ik kan u adviseren over de beste route. c) Wij kunnen een professionele taxi bus huren voor ongeveer E 70 per uur voor ongeveer 4 tot 6 uur. Daarenboven betaalt u mij als specialistische gids. Dit is de duurdere optie.

 

Dit is het Informatiebord, aangebracht in 2016.

 

Hieronder mijn eerdere informatiebord.

Nog grotere afbeelding: http://www.johannesvermeer.info/verm/house/h-a-ANWB2-ENG.htm

Met de trotse maker!

 

 

 

BBC television: The madness of Vermeer - Secret lives of the artists. Interviewer Andrew Graham -Dixon. Now on Youtube. At the exact time of 35 minutes, 39 seconds the interviewer interviewer Andrew Graham-Dixon parks the bike and enters my home… what you do not see in the image is the rest of the crew: lights, sound, cameraman, continuity, the director… and the item was surprisingly filmed at my home in one take. Thanks to Andrew's quality of asking the right questions at the right moment. Beforehand I had to clean up my desk, though.

Praktische zaken.

Ideaal is een bezoek aan het Mauritshuis , Den Haag om de schilderijen van Vermeer te ziejn op de zelfde dag.

Duur van de tour in delft : 2 tot 3 uur, hoofdzakelijk te voet.

Drs Kaldenbach bouwde een van de grootste web sites over Delft en Vermeer. Hij is een specialist op wereldniveau op gebied van Delft en Vermeer.

testimonials.

Read a biography.

Complete Listing of tours

Bedrijfsuitjes en familie-uitjes voor kleine groepen.

 

Ik ben als kunsthistoricus gevestigd in Amsterdam. Ik kan je ontmoeten in deze stad, om er een tour-op-maat te geven in het historische centrum en ook voor bezoek aan plaatselijke musea.

We gaan samen op zoek naar het bijzondere karakter en de schoonheid van de stad - en ter plekke zijn er verhalen die daar voor het oprapen liggen.

Het is een combinatie van lering en vermaak. Zo wandelen we of fietsen we door de geschiedenis van stad en land, kunst, architectuur en cultuur. We zullen spreken over het verleden maar ook over de huidige issues op sociaal gebied. Zie reacties van klanten: testimonials.

Complete Lijst van tours.

 


Drs. Kees Kaldenbach is your private "scholar-lecturer on culture tours" *.

*Martha Gellhorn, Travels with Myself and another, p. 182.


Over Drs. Kees Kaldenbach:

Lees een biografie.

Drs. Kees Kaldenbach is meermalen opgetreden in documentaires voor tv en radio, o.a. bij BBC2 TV, NTV Japan, Deense TV en Radio Nederland Wereldomroep. In 2004 and 2005 adviseerde hij BBC teams. Kaldenbach heeft veel geschreven over Vermeer, over Vincent van Gogh en andere kunsthistorische onderwerpen. Drs. Kees Kaldenbach is voorzitter van de Circle of Academic Tour Guides of the Netherlands and Flanders (CATON)

 


April 2011. Kaldenbach in Haagsche Courant

 

 

Contact informatie:

Drs. Kees Kaldenbach , kalden@xs4all.nl

Haarlemmermeerstraat 83 hs

1058 JS Amsterdam

The Netherlands

telephone 020 - 669 8119 (from abroad NL +20 - 669 8119)

cell phone 06 - 2868 9775 (from abroad NL +6 - 2868 9775)

 

 

Reaction, questions? Read client testimonials.

Open seven days a week.

Member of the VVV Tourist information and the Amsterdam Chamber of Commerce (Kamer van Koophandel).

Email responses and bookings to art historian Drs. Kees Kaldenbach.

This page forms part of the 2000+ item Vermeer web site at www.xs4all.nl/~kalden

Launched April 15, 2006. Updated 15 februari 2017.