Amsterdamse School

Een deskundige architectuur-tour. Een rijk veelzijdig verhaal. Boeiend, academisch, historisch, met passende teksten bij de architectuur.

 

Nieuw! Beter menu en vernieuwde web pagina: Klik hier.

 

Boven: De P.L. Takstraat, een van de topstukken van Amsterdamse school architectuur. Eind December, 2013.

"Dankjewel voor de foto's, en voor de rondleiding! Ik heb heel veel positieve reacties gehad, iedereen vond het erg leuk!" Sanne.

Een prachtige tour over bouwkunst, te voet - of nog beter: met de fiets, met een deskundige kunsthistoricus langs de prachtige architectuur van de Amsterdamse School.

Bijzondere bouwkunst uit de periode 1910-1930 met expressieve patronen in baksteen, ook met ornamenten in smeedijzer, terracotta, glas in lood; en een sculpturaal totaalontwerp van de gevelwand. Kunst voor het volk. Verheffing van het volk.

Idealistisch en mensvriendelijk omdat het in het stadsbeeld schoonheid brengt en kunstgenot bevordert.

Bezoek mogelijk aan exterieur, o.a. aan huizenblok het Schip in de Spaarndammerbuurt;

omgeving P.L. Takstraat/Jozef Israelskade;

omgeving Vrijheidslaan/Plan Zuid;

omgeving Mercatorplein;

omgeving Roelof Hartplein,

omgeving Minervalaan; en meer.

 

En indrukwekkende individuele gebouwen, o.a. het Scheepvaarthuis; gebouw Stadhouderskade/Overtoom; gebouw bij CS, IJzerhandel Gunters & Meuser in de Jordaan.

Door een vlotte, geleerde reisleider. Een begeleide kwaliteitstour door scholar-lecturer, kunsthistoricus Drs. Kees Kaldenbach*

Tijdens deze tour in de vorm van een taxitour, wandeltour of fietstour zullen we met uw groep de hot-spots ontdekken die ons verbinden met de grote architecten en opvattingen uit het verleden.

 

English version.

Complete Listing of tours

 

 

 

 

 

Rechtsboven en hieronder: Amrath Hotel, nu gevestigd in het Scheepvaarthuis, foto Kaldenbach. Het scheepvaarthuis was het grootse, feestelijk uitgevoerde hoofdkantoor van zes rederijen in Amsterdam. Bouw 1913-1916 van het betonskelet door de gebroeders Van Gendt. Sculpturale behandeling van de gevel en interieur in baksteen, terracotta, smeedijzer, glas in lood volgens ontwerp van J.M. van der Mey met assistentie door M. de Klerk en P.L. Kramer. Bezoek aan een klein deel van het interieur is ook mogelijk: ontbijtzaal, trappenhuis.

 

Beeldhouwwerk bij de ingangspartij, foto Kaldenbach. Herinnering aan vele reizen naar de Oost, de Indische Oceaan, door de 'helden' en jongens van stavast van de VOC.

 

En nu naar de zijkant, Binnenkant gracht.


Sculptuur aan de zijkant, foto Kaldenbach. Afkortingen wijzen op de rederijen in huis: JCJL = Japan China Japan Lijn; KPM = Koninklijke Paketvaart Maatschappij; SMN = Stoomvaart Maatschappij Nederland. Materiaalgebruik: baksteen, hardsteen, terracotta, hardhout.

 

Omhoog schouwend in het trappenhuis, foto Kaldenbach. materiaalgebruik is stucwerk, smeedijzer, hardhout, glas in lood. "Als je voor details betaalt, dan krijg je details." (Citaat Rem Koolhaas)

 

Het Schip, foto Internet. Ontwerp van bouwblokken door Michiel de Klerk, 1914-1921. Vanaf dit gezichtspunt is het gebouw spiegelsymmetrisch. Oorspronkelijk gebouwd als schoolgebouw + woningen. Nu ook Museum Het Schip.

 

Het schip, laatste hand aan restauratie; foto Kaldenbach.

 

Wat denkt u van deze reparatie in de Roskamsteeg?

 

 

 

Reactie, Oktober 2008: "Tijdens een zeer mooie en zonnige boottocht in oktober hebben onze internationale deelnemers kunnen genieten van uw boeiende verhalen over de historie van Amsterdam. Vervolgens is de ontdekkingstocht voortgezet in het Rijksmuseum waar u veel interessante wetenswaardigheden over Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer heeft prijsgegeven. Bedankt namens alle deelnemers! Angelique de Gast, Van der Sluijs Groep Geertruidenberg." "Mijn collega's waren erg enthousiast over de wandeling, bedankt!" Kim.

Complete Listing of tours

 

Tours in het Nederlands, Duits of Engels

 =

Powerpoint presentation of Amsterdam.
Powerpoint presentation of Athens.
Powerpoint presentation of Barcelona.
Powerpoint presentation of Berlin.
Powerpoint presentation of Copenhagen.
Powerpoint presentation of Florence.
Powerpoint presentation of Helsinki.
Powerpoint presentation of Istanbul.
Powerpoint presentation of Naples.
Powerpoint presentation of Rome.
Powerpoint presentation of Split.
Powerpoint presentation of Stockholm.
Powerpoint presentation of St. Petersburg, Russia.
Powerpoint presentation of Venice
Menu presentation of walks and museum visits in Towns in Holland.

 

More walks:

Amsterdam is the uncrowned capital of The Netherlands. The beauty of the city center is the result of many centuries of careful city planning. It boasts the most wonderfully preserved group of canals and ancient canal houses found anywhere in the world. In the center we find the headquarters of the United East India Company, pivot of international trade and source of great wealth in the 17th century. Dutch painter Rembrandt, prince of painters, and prolific etcher, draughtsman also made his home here and catered to the wealthy merchants.

A number of important museums including the Rijksmuseum and the Van Gogh museum are also located here. A dozen of other museums are well worth visiting, including the Rembrandt house.

On Dam square, from which this town on the Amstel river originally got its name, is the former Town Hall, now Royal Palace. Next to it stands the late mediaeval New Church, now mainly serving as an exhibition hall. A five-minute walk going east takes us to the large Old Church in the middle of the Red Light District.

As a reference manual I use the famous d’Ailly historical handbook during the Amsterdam walks.

 

Ik ben als kunsthistoricus gevestigd in Amsterdam. Ik kan je ontmoeten in deze stad, om er een tour-op-maat te geven in het historische centrum en ook voor bezoek aan plaatselijke musea.

We gaan samen op zoek naar het bijzondere karakter en de schoonheid van de stad - en ter plekke zijn er verhalen die daar voor het oprapen liggen.

Het is een combinatie van lering en vermaak. Zo wandelen we of fietsen we door de geschiedenis van stad en land, kunst, architectuur en cultuur. We zullen spreken over het verleden maar ook over de huidige issues op sociaal gebied. Zie reacties van klanten: testimonials.

Complete Lijst van tours.

 


Drs. Kees Kaldenbach is your private "scholar-lecturer on culture tours" *.

*Martha Gellhorn, Travels with Myself and another, p. 182.


Over Drs. Kees Kaldenbach:

Lees een biografie.

Drs. Kees Kaldenbach is meermalen opgetreden in documentaires voor tv en radio, o.a. bij BBC2 TV, NTV Japan, Deense TV en Radio Nederland Wereldomroep. In 2004 and 2005 adviseerde hij BBC teams. Kaldenbach heeft veel geschreven over Vermeer, over Vincent van Gogh en andere kunsthistorische onderwerpen. Drs. Kees Kaldenbach is voorzitter van de Circle of Academic Tour Guides of the Netherlands and Flanders (CATON)

 

Contact informatie:

Drs. Kees Kaldenbach , kalden@xs4all.nl

Haarlemmermeerstraat 83 hs

1058 JS Amsterdam

The Netherlands

telefoon: 020 - 669 8119

mobiel: 06 - 2868 9775

Lees testimonials.

Open zeven dagen per week.

Lid van VVV Iris bon (dus acceptant van de Iris kadobon); lid van de de Kamer van Koophandel, Amsterdam; Lid van de Gouden Eeuw Cirkel in Amsterdam.

Deze pagina vormt onderdeel van vele duizenden pagina's kunst en cultuur op www.xs4all.nl/~kalden

Updated 17 feb 2013. Updated 15 februari 2017.