Prive-rondleiding in

Amersfoort, de stad met uitzonderlijke bouwkunst

 

Onderwerpen: Geschiedenis, "Petite histoire", Kunstgeschiedenis en Bouwkunst, academisch verantwoord, historische achtergrond, met sprekende architectuur.. Tour door kunsthistoricus Drs. Kees Kaldenbach*

Go to English version.

Complete Listing of tours

Amersfoort, het doel van onze dagtocht, is gelegen in het noorden van de provincie Utrecht. Het plaatselijke landschap toont het resultaat van de laatste ijstijden. Als een gigantische bulldozer kwam het pakket landijs langzaam uit het noorden, en schoof de zandgronden op tot een heuvelrug. Daar kwam het tot rust en is het resultaat nog steeds zichtbaar in het landschap.

Ik heb een NS vastrechtkaart... in de trein kan ik u 40% korting aanbieden vanaf Amsterdam, voor 3 volwassenen.

Amersfoort is een kalm provinciestadje met een aantal bijzondere middeleeuwse huizen en een uitzonderlijke stadspoort, de Koppelpoort dat het verkeer over land en water beheerste.

Het lokale museum van geschiedenis heet Flehite. De verschillende collecties zijn een bezoek waard, ook de archeologische afdeling. Een object van wereldbelang is een houten wagenwiel dat duizenden jaren geleden gemaakt is. Het werd op wonderlijke wijze bewaard onder het grondwaterpeil, diep in de bodem. Een vergelijkbaar object van wereldklasse is het visnet uit de prehistorie in het RMO, Leiden.

Een ster-attractie in Amersfoort is de groep huizen genaamd 'Muurhuizen', die tegen de 14de eeuwse stadsmuur zijn gebouwd. Op de historische kaart van Blaeu hiernaast zijn ze te zien, in een cirkel binnen de oude stad.

Na de uitbreiding van de stad werd dit een muur binnen in de stad. het verloor zijn functie als stadsverdediging. De muur werd vervolgens gebruikt als een fundament en werden langzaam tot onderdeel van nieuwe huizen, en daardoor deel van de bouwwerken van de binnenstad.

De stad handelde met succes in bier, textiel en tabak. Handel werd echter beperkt door slechte verbindingen over water, waardoor transport per schip vastliep.

 

Geachikt voor bedrijfsuitjes en familie-uitjes voor kleine groepen.

=======

 

 


Ik ben als kunsthistoricus gevestigd in Amsterdam. Ik kan je ontmoeten in deze stad, om er een tour-op-maat te geven in het historische centrum en ook voor bezoek aan plaatselijke musea.

We gaan samen op zoek naar het bijzondere karakter en de schoonheid van de stad - en ter plekke zijn er verhalen die daar voor het oprapen liggen.

Het is een combinatie van lering en vermaak. Zo wandelen we of fietsen we door de geschiedenis van stad en land, kunst, architectuur en cultuur. We zullen spreken over het verleden maar ook over de huidige issues op sociaal gebied. Zie reacties van klanten: testimonials.

Complete Lijst van tours.

Vervoer:
a) Amersfoort is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Diverse andere opties staan open voor u:
b) Gebruik uw eigen auto en haal mij op in Amsterdam. c) U kunt een auto huren, mij oppikken in in Amsterdam en ik kan u adviseren over de beste route.

 


Drs. Kees Kaldenbach is your private "scholar-lecturer on culture tours" *.

*Martha Gellhorn, Travels with Myself and another, p. 182.


Over Drs. Kees Kaldenbach:

Lees een biografie.

Drs. Kees Kaldenbach is meermalen opgetreden in documentaires voor tv en radio, o.a. bij BBC2 TV, NTV Japan, Deense TV en Radio Nederland Wereldomroep. In 2004 and 2005 adviseerde hij BBC teams. Kaldenbach heeft veel geschreven over Vermeer, over Vincent van Gogh en andere kunsthistorische onderwerpen. Drs. Kees Kaldenbach is voorzitter van de Circle of Academic Tour Guides of the Netherlands and Flanders (CATON)

 

Contact informatie:

Drs. Kees Kaldenbach , kalden@xs4all.nl

Haarlemmermeerstraat 83 hs

1058 JS Amsterdam

The Netherlands

telefoon: 020 - 669 8119

mobiel: 06 - 2868 9775

Lees testimonials.

Open zeven dagen per week.

Lid van VVV Iris bon (dus acceptant van de Iris kadobon); lid van de de Kamer van Koophandel, Amsterdam; Lid van de Gouden Eeuw Cirkel in Amsterdam.

Deze pagina vormt onderdeel van vele duizenden pagina's kunst en cultuur op www.xs4all.nl/~kalden

Updated 21 december 2011. Updated 10 July 2016.