Prive-rondleiding in de havenstad Rotterdam. Boeiend, academisch, historisch, met sprekende architectuur.

 

Nieuw! Beter menu en vernieuwde web pagina: Klik hier.

 

Cultureel getinte bedrijfsuitjes en familie-uitjes voor kleine groepen. Architectuur-innovaties in het centrum en aan de haven. Een tweede leven voor het ooit vervallen dok- en havengebied

Ook museumbezoek, samen met een kunsthistoricus.

 

 

Onderwerpen: Geschiedenis, "Petite histoire", Kunstgeschiedenis en Bouwkunst. Toer door de "scholar-lecturer", kunsthistoricus Drs. Kees Kaldenbach*

Go to English version.

Complete Listing of tours

 

Vervoer:
a) Rotterdam is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Ik heb een NS vastrechtkaart... in de trein kan ik u 40% korting aanbieden voor 3 volwassenen. Diverse andere opties staan open voor u:
b) Gebruik uw eigen auto en haal mij op in Amsterdam. c) U kunt een auto huren, mij oppikken in in Amsterdam en ik kan u adviseren over de beste route. c) Wij kunnen een professionele taxi bus huren voor ongeveer E 70 per uur voor ongeveer 3 tot 4 uur. Daarenboven betaalt u mij als specialistische gids. Dit is de duurdere optie.

 

 

Boven: Hotel New York. Springplank voor emigranten. Foto Kaldenbach.

 

Gebouw 'De Rotterdam', architect Rem Koolhaas. Het grootste gebouw van Nederland. Foto Kaldenbach, 2016.

 

Het enorme gebouw 'De Rotterdam', architect Rem Koolhaas. Foto Kaldenbach, 2016.

 

 

De Rotterdam, daarnaast het Havengebouw, dan het laagggelegen Hotel New York en in het midden Montevideo. Foto Kaldenbach, 2016.

 

 

 

 

Opname vanuit een watertaxi. Foto Kaldenbach, 2016.

Beide oevers: Foto Kaldenbach, 2016.

 

Rotterdam, het doel van onze dagtocht, ligt in Zuid-Holland, op ruim een uur rijden vanaf Amsterdam.

Deze grote havenstad aan de Maas was in de negentiende eeuw rijk in handel maar arm aan schone kunsten - tot aan de jaren 1930 toen lokale havenbaronnen en verzamelaars hun rijkdom bijeenbrachten en het nieuwe Boijmans Museum oprichtten, met prachtige collecties schilderijen, beeldhouwkunst en toegepaste kunst. Vandaag de dag is dit museum te rekenen tot de top 4 van grote kunstmusea van Nederland.

 

Pieter Breughel, Toren van Babel, in Museum Boijmans, Rotterdam.

 

Foto boven: Links het grote gebouw De Rotterdam in aanbouw. De Hef in het midden en Erasmusbrug rechts. Foto Kaldenbach.

In mei 1940 werd het centrum van de havenstad Rotterdam voor een groot deel vernietigd door een onaangekondigd bombardement uitgevoerd door de Duitse luchtmacht. In de binnenstad werd 98% van de gebouwen vernietigd en de hedendaagse architectuur is dus neergezet na 1945, met enige gebouwen hier en daar die miraculeus gespaard werden. Voor de Nazis was het een effectieve manier om de wil te breken van de Nederlandse regering en het leger, omdat eenzelfde lot de andere historische binnensteden van Nederland zou treffen

Complete Listing of tours

De moderne gebouwen aan de Maas vormen expressieve en spectaculaire moderne architectuuur en we zien daar ook verschillende bruggen uit de laatste 150 jaar. De slanke ranke vorm van de laatste brug, de enorme Erasmusbrug met "zwanenhals", ontworpen door UNstudio en gebouwd voor een bedrag van E 165 miljoen - is intussen het beeldmerk, het nieuwe logo geworden van de stad. Een ander element van havenarchitectuur dat niet gemist mag worden is het grote Art Deco café New York, vertrekpunt van emigranten naar de Nieuwe Wereld.

Foto boven: Kabels van de Erasmusbrug. Foto Kaldenbach.

Vlakbij is de Museumhaven, met daarin de openluchttentoonstelling van oude schepen uit verschillende tijdperken. Veel van deze schepen kunnen worden bezocht.

Boeiend, academisch, historisch, met sprekende architectuur.

 

Ik ben als kunsthistoricus gevestigd in Amsterdam. Ik kan je ontmoeten in deze stad, om er een tour-op-maat te geven in het historische centrum en ook voor bezoek aan plaatselijke musea.

We gaan samen op zoek naar het bijzondere karakter en de schoonheid van de stad - en ter plekke zijn er verhalen die daar voor het oprapen liggen.

Het is een combinatie van lering en vermaak. Zo wandelen we of fietsen we door de geschiedenis van stad en land, kunst, architectuur en cultuur. We zullen spreken over het verleden maar ook over de huidige issues op sociaal gebied. Zie reacties van klanten: testimonials.

Complete Lijst van tours.

 


Drs. Kees Kaldenbach is your private "scholar-lecturer on culture tours" *.

*Martha Gellhorn, Travels with Myself and another, p. 182.


Over Drs. Kees Kaldenbach:

Lees een biografie.

Drs. Kees Kaldenbach is meermalen opgetreden in documentaires voor tv en radio, o.a. bij BBC2 TV, NTV Japan, Deense TV en Radio Nederland Wereldomroep. In 2004 and 2005 adviseerde hij BBC teams. Kaldenbach heeft veel geschreven over Vermeer, over Vincent van Gogh en andere kunsthistorische onderwerpen. Drs. Kees Kaldenbach is voorzitter van de Circle of Academic Tour Guides of the Netherlands and Flanders (CATON)

 

Contact informatie:

Drs. Kees Kaldenbach , kalden@xs4all.nl

Haarlemmermeerstraat 83 hs

1058 JS Amsterdam

The Netherlands

telefoon: 020 - 669 8119

mobiel: 06 - 2868 9775

Lees testimonials.

Open zeven dagen per week.

Lid van VVV Iris bon (dus acceptant van de Iris kadobon); lid van de de Kamer van Koophandel, Amsterdam; Lid van de Gouden Eeuw Cirkel in Amsterdam.

Deze pagina vormt onderdeel van vele duizenden pagina's kunst en cultuur op www.xs4all.nl/~kalden

Updated 22 augustus 2012. Updated 15 februari 2017.