Prive tour met het thema Mondriaan en De Stijl

(Gemeentemuseum, Den Haag)

 

Onderwerpen: Geschiedenis, Kunsntgeschiedenis, "Petite histoire", Design en Bouwkunst. Toer door de "scholar-lecturer", kunsthistoricus Drs. Kees Kaldenbach*

 

Go to English version.

Lijst van tours

In de werken van Mondriaan kan je op een ideale manier de ontwikkeling van naturalisme naar abstractie zien. Er is de beroemde serie bomen van herkenbaar-naturalistich naar een lijnenspel van gebogen vormen.

En de serie Pier en Oceaan waar de horizontale lijnen (de oceaan) en de verticale lijnen (de pier) zich langzamerhand loszingen van de werkelijkheid aan de zeeuwse kust.

De collectie Mondriaans vormt een van de grootste schatten van het Gemeentemuseum in Den Haag. De omvangrijke collectie Mondriaans was aanvankelijk in handen van een rijke prive-verzamelaar: Salomon Bernard Slijper. Die kende Mondriaan van een verblijf in een pension in Laren en hij begon met verzamelen in 1914. Toen Slijper op hoge leeftijd was zocht hij een waardig tehuis voor zijn collectie. De directeur van het Haagse Gemeentemuseum voerde de onderhandelingen op een psychologisch slimme manier en haalde na vele, vele lastige ontmoetingen de buit binnen.

Bij de omschakeling van de gulden naar de Euro besloot de Nederlandsche Bank een zeer duur kado aan te schaffen voor het Gemeentemuseum : het schilderij Victory Boogie Woogie dat was ontstaan in New York City en nog in prive-bezit was. Het vormt het eindpunt van de hele ontwikkelingsgang die in het Haagse Gemeentemuseum van stap tot stap te volgen is.

Bij de uitleg blijven we dicht bij de werken en leggen we aan de hand daarvan uit wat de invloed was van schrijvers (Madame Blavatsky, Leadbeater en Besant), filosofen (Mathieu Schoenmakers), Mondriaan zelf en leden uit de kring van het tijdschrift De Stijl (Van Doesburg, Bert van der Leck etc.)

 

 

 

In Den Haag, het doel van onze dagtocht, ligt ook het Gemeentemuseum, waarvan de geometrisch opgebouwde architectuur van de architect Berlage wereldberoemd is. De nieuwe afdeling De Stijl is een groot succes!

Binnenin onder andere de grootste collectie van Piet Mondriaan-schilderijen ter wereld. Ook zijn verschillende andere collecties (Delfts Blauw, Design, Mode) en een prachtig poppenhuis.

Vervoer:
a) Gemeentemuseum, Den Haag is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Diverse andere opties staan open voor u:
b) Gebruik uw eigen auto en haal mij op in Amsterdam. c) U kunt een auto huren, mij oppikken in in Amsterdam en ik kan u adviseren over de beste route. c) Wij kunnen een professionele taxi bus huren voor ongeveer E 70 per uur voor ongeveer 3 tot 4 uur. Daarenboven betaalt u mij als specialistische gids. Dit is de duurdere optie.

 

Vlak bij het Mauritshuis. Een bezoek aan het nieuwe stadhuis van de architect Richard Meier toont het Atrium, een van de grootste kathedraal-achtige atrium vide (lege hal) in Europa.

 

April 2011. Kaldenbach is recipient of the WikiDelft prize. Clipping from Haagsche Courant

Ik ben als kunsthistoricus gevestigd in Amsterdam. Ik kan je ontmoeten in deze stad, om er een tour-op-maat te geven in het historische centrum en ook voor bezoek aan plaatselijke musea. Bedrijfsuitjes en familie-uitjes voor kleine groepen.

We nemen de trein (40% korting) en gaan samen op zoek naar het bijzondere karakter en de schoonheid van de stad - en ter plekke zijn er verhalen die daar voor het oprapen liggen.

Het is een combinatie van lering en vermaak. Zo wandelen we of fietsen we door de geschiedenis van stad en land, kunst, architectuur en cultuur. We zullen spreken over het verleden maar ook over de huidige issues op sociaal gebied. Zie reacties van klanten: testimonials.

Complete Lijst van tours.

 


Drs. Kees Kaldenbach is your private "scholar-lecturer on culture tours" *.

*Martha Gellhorn, Travels with Myself and another, p. 182.


Over Drs. Kees Kaldenbach:

Lees een biografie.

Drs. Kees Kaldenbach is meermalen opgetreden in documentaires voor tv en radio, o.a. bij BBC2 TV, NTV Japan, Deense TV en Radio Nederland Wereldomroep. In 2004 and 2005 adviseerde hij BBC teams. Kaldenbach heeft veel geschreven over Vermeer, over Vincent van Gogh en andere kunsthistorische onderwerpen. Drs. Kees Kaldenbach is voorzitter van de Circle of Academic Tour Guides of the Netherlands and Flanders (CATON)

 

Contact informatie:

Drs. Kees Kaldenbach , kalden@xs4all.nl

Haarlemmermeerstraat 83 hs

1058 JS Amsterdam

The Netherlands

telefoon: 020 - 669 8119

mobiel: 06 - 2868 9775

Lees testimonials.

Open zeven dagen per week.

Lid van VVV Iris bon (dus acceptant van de Iris kadobon); lid van de de Kamer van Koophandel, Amsterdam; Lid van de Gouden Eeuw Cirkel in Amsterdam.

Deze pagina vormt onderdeel van vele duizenden pagina's kunst en cultuur op www.xs4all.nl/~kalden

Launched November 1, 2013. Update 17 juli 2016.