Een Privé Rondleiding in het historische centrum van Gouda, met bezoek aan de glorieuze Janskerk.

Boeiend, academisch, historisch, met fraaie architectuur.

Onderwerpen: Geschiedenis, "Petite histoire", bouwkunst, Kunstgeschiedenis.

 

Nieuw! Beter menu en vernieuwde web pagina: Klik hier.

 

Tour door de "scholar-lecturer", kunsthistoricus Drs. Kees Kaldenbach*

Go to English version.

Complete Listing of tours

Boven: Gouda met de Janskerk en het stadhuis gezien uit de lucht, gefotografeerd begin jaren 1960 (denk ik), zoals valt op te malen aan de weinige geparkeerde auto's op de foto.

 

Gouda, het doel van onze dagtocht, is gelegen in het drassige, groene, bijna geheel door water gevulde bekken in de provincie Zuid-Holland. Het ligt ongeveer halverwege tussen Amsterdam en Rotterdam, op 40 minuten rijden van Amsterdam (ik kan 3 tot 4 volwassenene meenemen in de auto) en we kunnen de snelweg nemen of binnendoor gaan, de touristische route langs Alphen en Boskoop.

In de Gouden eeuw en in de 18de eeuw was Gouda de centrale doorgangshaven voor vrachtschepen en trekschuiten. Net buiten de stad zien we de rivier de Gouwe, en de Hollandse IJssel en het is bijna angstig te bedenken hoe hoog die wateren staan ten opzichte van het omringende groene land. (In het buitenland stoomt het water op natuurlijke wijze van de berg af naar de beek en rivier, maar niet in Nederland)

Gouda was ook bekend om de industrie van witte goudse tabakspijpen, en heel wat generaties Hollanders hebben die pijpjes gerookt. Millioenen van die breekbare pijpjes werden geproduceerd. Deze pijpen waren wellicht de eerste massa-productie gebruiksvoorwerpen die bedoeld waren kort te bestaan, vanwege de breekbare vorm en aard, en een nieuwe pijp kopen was volstrekt normaal. Wellicht was het tot aan de gloeilamp het eerste weggooi-voorwerp voor de consumentenmarkt.

Andere succesvolle economische bezigheden waren het kaasmaken en de pottenbakkerskunst.

 

 

Maar de absolute top van cultuur en kunst in Gouda is de verzameling glas-in-loodramen in de Janskerk (zie onder). Er is ook een klein maar fijn museum.

 

Bedrijfsuitjes en familie-uitjes voor kleine groepen.

 

Vervoer:
a) Gouda is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Diverse andere opties staan open voor u:
b) Gebruik uw eigen auto en haal mij op in Amsterdam. c) U kunt een auto huren, mij oppikken in in Amsterdam en ik kan u adviseren over de beste route. c) Wij kunnen een professionele taxi bus huren voor ongeveer E 70 per uur voor ongeveer 4 tot 5 uur. Daarenboven betaalt u mij als specialistische gids. Dit is de duurdere optie.

 

 

 

 

 

Complete Listing of tours

Foto's hieronder: Copyright Kees Kaldenbach 2007, 2008.

De ware claim voor wereldfaam is de serie glas in lood ramen in Gouda, in de St Janskerk. Het is de allerbeste collectie glas in lood die in Nederland te vinden is. Het eerste ontwerp is van de gebroeders Crabeth. De cartons met de vol-formaat ontwerpen bestaan ook nog in het plaatselijke museum!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glas nr 1 in de Janskerk in Gouda, ontworpen door Wtewael.

 

 

St Janskerk, interieur van het koor naar het schip.

 

St Jan church, exterieur.

 

Rond de kerk liggen wonderlijke straatjes, met onverwachte doorkijkjes naar grachten, straten, hofjes.

 

The Lazaruspoort leidt naar een besloten tuin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luchtfoto uit de jaren 1950-1960. (niet door Kaldenbach).

 

Stadhuis, gebouwd in 1448, volop gerestaureerd in 1695 en 1877. Er zijn specialsten die zeggen: te veel gerestaureerd.

 

Goudse kaas en andere handelswaren werden hier vanaf 1669 verplicht gewogen. Om zeker te zijn van de plaats en de visuele effecten van hoogte, breedte en ordening hebben de stadsbestuurders eerst een houten staketsel laten bouwen, behangen met doeken, voordat ze hun definitieve OK gaven voor de bouw in natuursteen. De kaaswaag heeft nu een klein kaasmuseum.

 

Deze foto werd genomen door een spleet in een deur in 2007. 15 punten als u het gebouw weet te lokaliseren!

Ik ben als kunsthistoricus gevestigd in Amsterdam. Ik kan je ontmoeten in deze stad, om er een tour-op-maat te geven in het historische centrum en ook voor bezoek aan plaatselijke musea.

We gaan samen op zoek naar het bijzondere karakter en de schoonheid van de stad - en ter plekke zijn er verhalen die daar voor het oprapen liggen.

Het is een combinatie van lering en vermaak. Zo wandelen we of fietsen we door de geschiedenis van stad en land, kunst, architectuur en cultuur. We zullen spreken over het verleden maar ook over de huidige issues op sociaal gebied. Zie reacties van klanten: testimonials.

Complete Lijst van tours.

 


Drs. Kees Kaldenbach is your private "scholar-lecturer on culture tours" *.

*Martha Gellhorn, Travels with Myself and another, p. 182.


Over Drs. Kees Kaldenbach:

Lees een biografie.

Drs. Kees Kaldenbach is meermalen opgetreden in documentaires voor tv en radio, o.a. bij BBC2 TV, NTV Japan, Deense TV en Radio Nederland Wereldomroep. In 2004 and 2005 adviseerde hij BBC teams. Kaldenbach heeft veel geschreven over Vermeer, over Vincent van Gogh en andere kunsthistorische onderwerpen. Drs. Kees Kaldenbach is voorzitter van de Circle of Academic Tour Guides of the Netherlands and Flanders (CATON)

 

Contact informatie:

Drs. Kees Kaldenbach , kalden@xs4all.nl

Haarlemmermeerstraat 83 hs

1058 JS Amsterdam

The Netherlands

telefoon: 020 - 669 8119

mobiel: 06 - 2868 9775

Lees testimonials.

Open zeven dagen per week.

Lid van VVV Iris bon (dus acceptant van de Iris kadobon); lid van de de Kamer van Koophandel, Amsterdam; Lid van de Gouden Eeuw Cirkel in Amsterdam.

Deze pagina vormt onderdeel van vele duizenden pagina's kunst en cultuur op www.xs4all.nl/~kalden

Updated 27 oktober 2011. Updated 15 februari 2017.