Notariskantoor

 

Interieur van een notariskantoor, door Job Berckheyde (1630-1693), doek 78,5 x 62 cm., gedateerd 1672. Collectie kunsthandel Richard Green, Londen (als Michiel van Musscher). Berckheyde was ook als schilder verbonden aan het hof van de Paltsgraaf (Pfalzgraf).

De gezeten notaris en zijn staande assistent bevinden zich beiden op een 'zoldertje', een houten platform die hen beschermt tegen vocht, koude en tocht. Hij heeft een stoof onder zijn rechtervoet, en draagt zijn kamermuts en een "Japonse rok", een gecapitonneerde kamerjas, die gold als informele dracht, hetgeen bij elkaar aantoont dat dit een scène in het koude seizoen is.

Aan de muur achter de notaris hangen zakken van stof, ieder met een papieren opschrift. Daarboven en linksboven zijn planken met dikke folianten.

Voor de notaris, aan de muur zien we van boven naar onder: Boeken en stapels papier, een wandkast met 31 open vakken. Daaronder hangen bundels papier aan een touwtje. Deze papieren zijn in bewerking, "aanhangig gemaakt". Dan een tinnen inktstel met inkt en zand. Tenslotte een groot schuin schrijf-vlak en op kniehoogt een afsluitbare lade, waaruit de notaris een document heeft gehaald. De staande volwassen assistent opent zijn beurs of document-tas.

 

Go to the full Menu of art history tours.

 

Noot: Pijzel-Dommisse, 2000, p. 53. C Willemijn Fock, 2001, p. 153.

De Vermeer-inventaris werd op 29 februari 1676 in Delft opgeschreven door de klerk van notaris J. van Veen, in het huis aan de Oude Langendijk, hoek Molenpoort van de kort daarvoor overleden schilder Johannes Vermeer. Op dat moment woonde zijn vrouw Catherina daar nog met 11 kinderen en haar moeder, Maria Thins.

 

This page forms part of a large encyclopedic site on Vermeer and Delft. Research by Drs. Kees Kaldenbach (email). A full presentation is on view at johannesvermeer.info.

Launched December, 2002; Last update March 2, 2017.

Back to the Welcome page: click Welcome.