Int agter keukentgen. Ruimte J

 

Functie van de ruimte: bijkeuken op de begane grond. Hier staan enige voorwerpen voor het braden van vlees. Achter het huis kon de rook van het vuur en het braden goed naar buiten ontsnappen op de binnenplaats. Deze achter buiten gelegen keuken werd vooral in de zomer gebruikt, zodat rook en kooklucht niet door het hele huis zou doordringen.

Inventaris: "Een yser rooster; een blick slakorffie; een vate ben [korf voor bewaren van vaten]; een out lantaritge; een turfkist; een kannebort; een yser spith met sijn toebehooren; een houte spith; een kopere broederspanne [poffertjespan]; een kopere beddepan ; een kopere ketel ; twee kopere potten; een kopere melckpan; vier ysere potten; een yser stryckyser."

Zie de originele documenten van het Gemeentearchief Delft. Goederen in bezit van Catharina Bolnes, pagina 1, pagina 2, pagina 3, pagina 4, pagina 5, pagina 6, pagina 7. Goederen in gezamenlijk bezit van Catharina Bolnes en Maria Thins, pagina 1, pagina 2, pagina 3, pagina 4, pagina 5, pagina 6.

 

 

 

 

Noot : Deze voorwerpen zijn als onderdeel van de Vermeer-inventaris op 29 februari 1676 in Delft opgeschreven door de assistent van notaris J. van Veen , in het huis aan de Oude Langendijk, hoek Molenpoort van de kort daarvoor overleden schilder Johannes Vermeer. Op dat moment woonde zijn vrouw Catherina daar nog met 11 kinderen en haar moeder, Maria Thins.

De transcriptie van dit voorwerp is gebaseerd op de publicatie van het volledige document door A.J.J.M. van Peer, "Drie collecties..." in Oud Holland 1957, p. 98-103. Termen zijn opgezocht in het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT), begonnen in 1882 door De Vries en Te Winkel. Textieltermen zijn in 2001 welwillend toegelicht door kunsthistorica Marieke de Winkel.

C. Willemijn Fock, Titus M. Eliëns, Eloy F. Koldeweij, Jet Pijzel Dommisse, Het Nederlandse interieur in beeld 1600 - 1900 Waanders, Zwolle 2001, p. 26.

 

This page forms part of a large encyclopedic site on Vermeer and Delft. Research by Drs. Kees Kaldenbach (email). A full presentation is on view at johannesvermeer.info.

Launched December, 2002; Last update March 1, 2017.

Back to the Welcome page: click Welcome.