In het Centraal Museum, Utrecht is de tentoonstelling geopend over werk van Joachim Wtewael / Uytewael / Wtenwael. Het is een kleine, bijzondere tentoonstelling rond 1 schilder, een tentoonstelling voor fijnproevers. In een schildersstijl die on-hollands lijkt en ver van ons bed.
Voor diegenen die weinig ervaring hebben met kijken naar kunst en waarderen van Manieristische kunst, de kunst die rond de periode 1590-1640 al een beetje ouderwets was, is het raadzaam begeleiding te krijgen door een ervaren kunsthistoricus.
We bespreken ter plekke:
1) De school van Fontainebleau, een aantal Italiaanse meesters, na de plundering van Rome (Sacco di Roma) naar Frankrijk gehaald en betaald door koning Frans I. Die Italianen waren beinvloed door recente opgravingen in Rome met vondsten van oud-Romeinse kunst (Grotteschi). Wtewael ontmoette ze 1590-1592 in Fontainebleau en haalde daar zijn nieuwe inspiratie.
2) Manierisme, de 16e eeuwse stijl, is nu erg ver van ons bed, en heeft vele valkuilen voor de moderne toeschouwer. "Gekunstelde houdingen" zegt het museum: mag je dat zo wel benoemen? Is dat niet een verkeerde bril opzetten in 2015 ?
3) Erotische thema's, met name goden en helden-thema's uit de Griekse oudheid. Voor welke kunstliefhebbers?
4) Schildertechniek: schilderen met olieverf op doek - fijn of soms wat grover en ruwer van stijl, of daarentegen verfijnde olieverf op een kleine dure koperplaat, op een super-gladde manier, bijna zoals fijn glazuur er uit ziet. Hieronder voorbeelden van beide soorten.
Een paar impressies:
Onder: Joachim Wtewael, Perseus en Andromeda, 1611 (detail). Groot formaat: 1.80 x 1.50.
Collectie: Musée du Louvre, Parijs. (Persée secourant Andromède)
...
Joachim Wtewael, Perseus en Andromeda, 1611 (compleet, groot formaat)
Joachim Wtewael, Perseus en Andromeda, 1611 (detail met schedels en geraamten)
..
Joachim Wtewael, Perseus en Andromeda, 1611 (detail met de held Perseus op gevleugeld paard)
Joachim Wtewael, Perseus en Andromeda, 1611 (detail, met het monster dat binnen enkele momenten zal woren verslagen)
Joachim Wtewael, Mars en Venus betrapt door Vulcanus (1606-1610). Detail met een zeer uitzonderlijke scene in westerse kunst: een man-vrouw copulatie, aangetroffen en flagrant délit. Vulcanus, de echtgenoot van Venus (buiten beeld, rechts) heeft ze net gesnapt tijdens de seks en is bezig een net te werpen over dit stel dat tegen de regels in vreemd gaat. Mars schrikt heftig.
Collectie: The J. Paul Getty Museum, Los Angeles
Joachim Wtewael, Mars, Venus en Cupido (detail), ca. 1610. Coll. Stichting P. en N. de Boer, Amsterdam. De poster-babe van de show. Wellicht ook een schilderijtje dat in de 17de eeuw verborgen werd gehouden, bij het slaapvertrek.
Onder: Joachim Wtewael, Keukenmeid, Coll Centraal Museum, Utrecht.
...
Joachim Wtewael, Homo Bulla (Bellenblazend kindje met schedel), een zinnebeeld van de breekbaarheid van het leven. Niet zo'n vreemde gedachte gezien de dramatische sterfte onder de bevolking.
Joachim Wtewael, Zelfportret. Details
Onder: Joachim Wtewael, Gouden tijdperk, (geheel en details) op minuscuul formaat.
...
Joachim Wtewael, Gouden tijdperk, (details). Coll. Metropolitan Museum of Art, NYC.
Glas nr 1 in de Janskerk in Gouda, ontworpen door Wtewael.
De catalogus, met bijdragen van Stijn Alsteens, James Clifton, Liesbeth M. Helmus (samensteller van de tentoonstelling), Anne Lowenthal en Arthur K. Wheelock, ISBN-/EAN-nummer: 978-90-5983-031-8.
Reactie, vragen,Reactie, vragen? Drs. Kees Kaldenbach, kalden@xs4all.nl Haarlemmermeerstraat 83hs, 1058 JS Amsterdam (bij het Surinameplein, ringweg s106, tram 1 en 17), tel 020 669 8119; mobiel 06 - 2868 9775. Zeven dagen per week geopend.
Lees clientenverslagen testimonials.
Open zeven dagen per week.
Lid van VVV en de Amsterdamse Kamer van Koophandel.
Deze pagina is deel van de 2000+ item Vermeer web site www.xs4all.nl/~kalden
Gelanceerd April, 2004. Updated 24 februari, 2015