Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh (Foto Kees Kaldenbach).

 

HOMMAGE

AAN

LENNAERT NIJGH

Maandag 3 april 2000

in het Nieuwe de la Mar-Theater, Amsterdam.

 

 

 

 

Maandag 3 april 2000 hoorde ik om vijf voor zeven 's ochtends op Radio 1 onverwacht de aankondiging van de Hommage aan Lenneart Nijgh die de zelfde avond plaats zou gaan vinden. Mijn eerste reactie was "eeuwig gemiste kans - geheel en al uitverkocht dus". Maar dat viel onverwacht mee. 's Middags, kaartje in de hand, trok ik de stoutste schoenen aan en bereikte ik via de toneelingang de zaal in het Nieuwe de la Mar theater. Daar werd intensief geoefend. En in de foyer vond de live radio-uitzending plaats.Schitterend!

 ------------------------------------

Felicitatie door een diep buigende Jacques Klöters in de foyer. Foto Elly Nieman 2000.


 

Hier Lennaert, die wordt geïnterviewd in het licht van een video-camera. Foto Kees Kaldenbach.


 

's Avonds volgde de Hommage Lennaert Nijgh ofwel de "Dit is uw Leven / Poëzie-show" van een tot volle wasdom gekomen Nijgh. Hij zat daar wat timide, in een veel te net pak, dat voorzien was van het lintje van de Koningin. Voor de aanvang gezeten in de Foyer, om Pers en Vrienden te verwelkomen; en later midden in de zaal, op rij 6. Hij gaf de indruk dat hij de hele Hommage misschien wat onwennig over zich heen komen. Helemaal aan het einde, na de medley stond de Meester stilletjes op het toneel tussen de vele artisten die zijn werk aan hem hadden opgedragen. En na afloop in de foyer waren er opnieuw horden gretige fotografen en musici en fans.

Voor de doorgewinterde fan kan ik tegen kostprijs een geluidscassette opsturen van deze avond (stereo, 2x 90 minuten).


 

Presentatie: Jacques Klöters. Organisatie en radio-productie Kick van der Veer, die overigens straks, in september 2000 ook tekent voor het redigeren van de Volledige Werken van L. Nijgh onder de titel "Ik doe wat ik doe" (uitgeverij Van Nijgh en Ditmar, prijs f 69,90).

Musici die avond: Martin van Dijk, Peter Sambros, Mark Stoop, Jan de Hont en Tom Barlage. Produktie: het Amsterdams Kleinkunst Festival.In 2001 volgt van hen overigens een Brel-produktie. Een bijzonder muziek theaterstuk dat gespeeld zal worden in het Werkteater te Amsterdam. De Hommage aan Jacques Brel - dat dreigt ook verpletterend mooi te worden...

 


PROGRAMMA

 

Hommage LENNAERT NIJGH 3 april 2000

 

Boudewijn de Groot zong Vrijgezel en De reiziger (met Vera Beths, die de nu welhaast klassiek geworden power-solo speelde op viool). 

 

Boudewijn en Vera.

 

Liesbeth List. Hooglied: het ijzingwekkend aangrijpende Theodorakis-lied uit de Mauthausen-cyclus. Volgens de 'playlist' van die avond ontbrak het lied de Pastorale (want Ramses was er niet). Dat gemis werd nu vergeten. Daarna Victoria (met Thijs van Leer), een levenslustig tegenstuk.

Cobi Schreijer. Deze nu bejaarde Grande dame uit de Haarlemse Waag, die zoveel grondwerk had verricht op het gebied van het Betere Lied was er ook, pur sang. Ze vertelde over het nachtbraken, in en rond Haarlem, van Lennaert en hoe ze getweeën ooit in alle rust keken naar een bouwkeet die prachtig in de brand stond om 3 uur 's nachts. Ze zong Dag Haarlem en Moeder Medea.

Fred Piek zong Locomotief en Leve de muziek, twee lichtvoetige en licht zure liedjes, omlijst door een verhaal over de toch wel erg tegenvallende verkoop van zijn eigen muziek-LP indertijd: 350 stuks.

Astrid Nijgh, met haar bronzen stem, zong ook enkele uit het leven gegrepen liederen: Misstap, Jan Cupido,Vaarwel mijn zoetelief.

Een onverwacht vertrouwd BdG-stemgeluid werd voortgebracht door diens zoon Marcel de Groot, in het lied "Vrede" , imponerend op muziek gezet door Marcel. Die muziek is overigens verkrijgbaar op de CD "Manen kweken".

Boudewijn de Groot zong Meester Prikkebeen, een sfeervol duet met Elly Nieman, opnieuw met een 'Sleutel van Goud' tussen de borsten, in een wereld gevuld met 'Schooiers en Soldaten' en Sterrenpapier.

 

Boudewijn de Groot en Elly Nieman zingen Meester Prikkebeen. Foto Maya Péjic, 2000

 

 

 

 

 

(PAUZE)

Net als in het Paradiso-concert met het voltallige Metropool-orkest (dat ik overigens alleen ken van die eersteklas TV-uitzending) kwam het zogenaamde eerste-mannenliefde-duet Naast jou van Boudewijn en Jan Rot. Boudewijn de Groot vervolgde met een poëtisch ingetogen Aeneas Nu.. Omdat voor de pauze een strofe van Prikkebeen in het water viel werd dit oer-Nederlandse Volkslied opnieuw opgevoerd, met koorzang uit de zaal en een ovationeel applaus van de dol geworden schare toegewijde fans.

 

Lennaert Nijgh en Josee Koning, foto copyright Kees Kaldenbach.

Voor mij was vervolgens het 220-volt moment van de avond de breekbare zang van Josee Koning, in het gewone leven Braziliaans jazz-zangeres, tevens naar verluidt ex-echtgenote van Lennaert. Met "Het Spaarne" en een vertaling van Brel's La chanson des vieux amants (Liefde van Later ), twee door haar voor het eerst in het Nederlands gezongen liederen, opende zij nieuwe wegen van emotie en kracht. Josee Koning is (april 2000) op internet ongeveer 45 keer aanwezig, veelal genoemd in verband met Braziliaanse jazz. Zie ook de home page van Josee Koning.

Verdronken vlinder. Een vlinderlicht begrafenislied werd opgevoerd door drie struise dames, hier optredend als de Mrs. Einstein-act in een komisch stampdans- en zangnummer, swingend staccato gezongen met een hoog Beat Per Minute-getal. Onderbroken door trieste verhalen over de voorgaande optredens van dit trio die glorieus mislukten.

Boudewijn de Groot en Marcel de Groot sloten af met een waardig epos: Een wonderkind van vijftig.

Mrs. Einstein en allen sloten af met een Medley .

Toegift: (ach! De nummers vergeten te noteren...). Onder andere en ook als afsluiting Astrid Nijgh "Ik doe wat ik doe".

 

Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh, na afloop van het optreden, omringd door aanbidders en fotografen. Foto Kees Kaldenbach.


 

Zie Nijgh Hommage 2004.

Terug naar mijn Boudewijn & Lennaert pagina.

Verder naar de boekpresentatie 'Ik doe wat ik doe' in Haarlem. Tekst door Jacques Klöters, Kick van der Veer. Bespreking van dit boek en deze cd door mijzelf.


Terug naar de Author pagina: klik Author.

Verder naar de "Lennaert Nijgh in de pers pagina" met een aantal songteksten, samengesteld door Wim van der Mark (die in 2001 plotseling overleed).

 

Update 29 november 2004. Update juli 2016.