'Bordetgen daer men het linnewaet op teeckent';. Waslijst met als opschrift:
"slaeplake [bedlaken],
slope [kussensloop]
tafelake [tafellaken],
hemde [hemd],
neerstick [vlakke hals-nekbedekking],
huive [onderkap],
krage [plooikraag, Spaanse kraag] ,
beffe [platte kraag],
neusdoeck [zakdoek],
schorteldoeck [voorschoot],
sante [doek op het hoofd van een vrouw gedragen in informele situaties, met het voorste deel naar achter gevouwen, zodat het het gezicht beschaduwt. Engels: 'bongrace'.],
luire [luier],
mutse [muts],
hulle [kapje],
flep [driehoekige kruiselingse band op het haar gedragen, met de punt bij de nek, gedragen onder een kapje, door kinderen en vrouwen die ziek in bed liggen.],
poverette [manchetten].
Het schoonmaken van linnen tafel- en beddegoed was arbeidsintensief vakwerk en werd uitbesteed aan wasserijen nabij schoon water en bleekvelden. Het kostbare wasgoed werd in afsluitbare manden opgestuurd. Het linnen kwam scherp gevouwen, schoon, droog weer terug.
Kleiner wasgoed werd thuis bij een pomp gereinigd (zie onder voor de waskeuken, ruimte J, ) en daarna op eigen bleekveldjes gelegd. (Pijzel, Pronkpoppenhuis, 2000, p. 170.)
Noot : Dit voorwerp illustreert niet alleen het wasbord maar ook de vorm van een aantal kledingstukken, die werden opgeschreven als onderdeel van de Vermeer-inventaris op 29 februari 1676 in Delft door notaris J. van Veen, in het huis aan de Oude Langendijk, hoek Molenpoort van de kort daarvoor overleden schilder Johannes Vermeer. Op dat moment woonde zijn vrouw Catherina daar nog met 11 kinderen en haar moeder, Maria Thins. De transcriptie van dit voorwerp is gebaseerd op de publicatie van het volledige document door A.J.J.M. van Peer, "Drie collecties..." in Oud Holland 1957, p. 98-103. De waslijst toont echter wel vele termen in de Vermeer- inventaris. Textieltermen zijn in 2001 welwillend toegelicht door kunsthistorica Marieke te Winkel.
Afbeelding(en) uit Jet Pijzel-Dommisse,Het Hollandse pronkpoppenhuis, Interieur en huishouden in de 17de en 18de eeuw, Waanders, Zwolle; Rijksmuseum, Amsterdam, 2000, afb. 294.
This page forms part of a large encyclopedic site on Vermeer and Delft. Research by Drs. Kees Kaldenbach (email). A full presentation is on view at johannesvermeer.info.
Launched December, 2002; Last update March 2, 2017.
Back to the Welcome page: click Welcome.