Stenen tafel om verf te wrijven, met een steen daarbij, Vermeer kamer N (de zolder).
Afgebeeld zijn details van de gravure door Jan Baptist Collaert (1566-1628) after Johannes Stradanus. De gravure toont een complete kunstenaars-studio met het het onderschrift "COLOR OLIVI / Colorem oliui commodum victoribus. Inuenit insignis magister Eyckius." Henny veronderstelt gebruik van een porfieren steen.
David III Ryckart, Werkplaats van de schilder, 1638. Ik ken ook exemplaren in het Louvre Paris en in het Musée de Beaux-Arts, Dijon.
Detail van een schilderij, voorstellende spullen in een studio van een kunstschilder, met een bundel van penselen, een open metalen doos met olie om penselen schoon te maken door ze langdurig in te dopen. De verf komt dan los en zakt naar de bodem. De hangende flesjes bevatten wellicht een voeistof dat verf doet drogen. Schilderij door Cornelis Gijsbrechts, coll. Statens Museum for Kunst, Kopenhagen.
Een wenteltrap leidde van het Voorhuis naar de 2e etage en de zolder. De tekening boven toont een soortgelijke wenteltrap op Voorstraat 27 in Utrecht.
Noot: Illustratie uit Ernst van de Wetering, Rembrandts studio, p 138. Een gelijksoortig voorwerp werd als onderdeel van de Vermeer-inventaris op 29 februari 1676 in Delft opgeschreven door de klerk van notaris J. van Veen, in het huis aan de Oude Langendijk, hoek Molenpoort van de kort daarvoor overleden schilder Johannes Vermeer. Op dat moment woonde zijn vrouw Catherina daar nog met 11 kinderen en haar moeder, Maria Thins.
De transcriptie van de naam van dit voorwerp is gebaseerd op de publicatie van het volledige document door A.J.J.M. van Peer, "Drie collecties..." in Oud Holland 1957, p. 98-103. Mijn toevoegingen en uitleg staan tussen [__]. Termen zijn opgezocht in het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT), begonnen in 1882 door De Vries en Te Winkel.
Henny, Xenia, 'Hoe kwamen de Roterdamse schilders aan hun verf? 't Hemelrijck, leverancier van schildersbenodigdheden' in Nora Schadee ( ed.) Rotterdamse Meesters uit de Gouden Eeuw, Historisch Museum Rotterdam, Waanders, Zwolle, 1994: 43-54.
This page forms part of a large encyclopedic site on Vermeer and Delft. Research by Drs. Kees Kaldenbach (email). A full presentation is on view at johannesvermeer.info.
Launched December, 2002; Last update March 2, 2017.
Back to the Welcome page: click Welcome.