Mars & Apollo

'Een groot stuk schilderij van mars ende apollo in een slechte swarte lijst. In het Voorhuis, kamer A.

[geen afbeelding]

Het vinden en afbeelden van een vergelijkbaar schilderij is mij niet gelukt. Een dergelijk schilderij is ook niet bekend in het standaard classificatie-systeem Iconclass - onder de code 92 B 4232. Er was ook geen combinatie van Mars en Apollo beschikbaar in Rijksprentenkabinet via het electronische zoeksysteem AdLib. De figuren Mars en Apollo komen wel voor in de combinatie Venus, Apollo en Mars.

Is dit onconventionele schilderij misschien een vroeg werk van Vermeer zelf, toen hij nog historieschilderijen maakte op groot formaat doeken ? - vergelijk Christus in het huis van Maria en Martha (Edinburgh) en de Rust van Diana (Mauritshuis, Den Haag).

Verloren gegaan is het schilderij "Een graft besoekende" / Drie vrouwen bij het graf van Christus, dat in het bezit was van een kunsthandelaar. Een ander verloren gegaan werk van Vermeer is bekend uit een 18de eeuwse veilingcatalogus: "Jupiter, Venus en Mercurius".

Noot: Het Rijksmusem heeft medewerking verleend bij het tot stand komen van dit project Digitaal Woonhuis Johannes Vermeer. De auteur maakte er gebruik van electronische en andere zoeksystemen.

Een gelijksoortig voorwerp werd als onderdeel van de Vermeer-inventaris op 29 februari 1676 in Delft opgeschreven door de klerk van notaris J. van Veen, in het huis aan de Oude Langendijk, hoek Molenpoort van de kort daarvoor overleden schilder Johannes Vermeer. Op dat moment woonde zijn vrouw Catherina daar nog met 11 kinderen en haar moeder, Maria Thins.

De transcriptie van de naam van dit voorwerp is gebaseerd op de publicatie van het volledige document door A.J.J.M. van Peer, "Drie collecties..." in Oud Holland 1957, p. 98-103. Mijn toevoegingen en uitleg staan tussen [__]. Termen zijn opgezocht in het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT), begonnen in 1882 door De Vries en Te Winkel.

 

This page forms part of a large encyclopedic site on Vermeer and Delft. Research by Drs. Kees Kaldenbach (email). A full presentation is on view at johannesvermeer.info.

Launched December, 2002; Last update March 2, 2017.

Back to the Welcome page: click Welcome.