Potten, kuipen en vaten in de kelder

 

'Drie keulse boterpotten ; een tinne boterpoth', Int Camertie aende voorsz. [hiervoor genoemde grote] zaal. Kamer G. die dienst deed als een voorraadkamer.

Kelderpotten waren bestand tegen vocht, insecten en knaagdieren.

De inventaris van Vermeer's eigen kelder (ruimte E) werd niet opgemaakt. We weten dat die ruimte er wel was, omdat er vlak boven een ruimte was die 'Op de keldercamer' heette (Kamer B). De vloer van deze opkamer was op ca. 1 meter hoogte aangebracht in het Voorhuis.

De toegang was via ruimte D, de kookkeuken.

Noot : Dit voorwerp is als onderdeel van de Vermeer-inventaris op 29 februari 1676 in Delft opgeschreven door de klerk van notaris J. van Veen, in het huis aan de Oude Langendijk, hoek Molenpoort van de kort daarvoor overleden schilder Johannes Vermeer. Op dat moment woonde zijn vrouw Catherina daar nog met 11 kinderen en haar moeder, Maria Thins.

De transcriptie van dit voorwerp is gebaseerd op de publicatie van het volledige document door A.J.J.M. van Peer, "Drie collecties..." in Oud Holland 1957, p. 98-103. Mijn toevoegingen en uitleg staan tussen [__]. Termen zijn opgezocht in het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT), begonnen in 1882 door De Vries en Te Winkel.

Afbeelding(en) uit Jet Pijzel-Dommisse,Het Hollandse pronkpoppenhuis, Interieur en huishouden in de 17de en 18de eeuw, Waanders, Zwolle; Rijksmuseum, Amsterdam, 2000, afb. 645-646.

 

 

 

This page forms part of a large encyclopedic site on Vermeer and Delft. Research by Drs. Kees Kaldenbach (email). A full presentation is on view at johannesvermeer.info.

Launched December, 2002; Last update March 2, 2017.

Back to the Welcome page: click Welcome.