Boven: Foto uit ‘Delft vanuit de lucht’ , RoVorm Uitgevers. Zie zwaqrte dubbele pijl.
Foto 2011, zomer.
Op 20 juni 2003 heeft de ANWB in Delft aan de Oude Langendijk een groot informatie-paneel geplaatst met daarop diverse afbeeldingen van het woonhuis van Vermeer. Het bord bevat een korte omschrijving in vier talen - kort is aangegeven wat er in dat huis tot stand werd gebracht.
Initiatiefnemer voor ontwerp en plaatsing is kunsthistoricus Kees Kaldenbach, die ook het Digitale Vermeerhuis op het Internet heeft geplaatst - zie www.johannesvermeer.info voor 1800 onderdelen over Vermeer en zijn tijdgenoten.
Foto: Optillen en centreren van 45 kg plaatmateriaal.
Groot formaat afbeelding van dit paneel.
Go to the full Menu of art history tours.
Boven: op de locatie Oude Langendijk en Molenpoort bewonderen twee bejaarde Franse toeristen als allereersten dit bord. Ze vonden het Franse taalgebruik correct.
Rechts: De laatste anti-grafitti teflon laag wordt aangebracht in 2003. Het bord werd gefabriceerd door de Middelburgse firma LeTe. De letters en tekeningen werden er diep in gegraveerd, en de groeven zijn daarna gevuld met hoge kwaliteit koningsblauwe verf. Na het drogen werd het bord nog voorzien an enkele lagen heldere vernis en een anti-grafitti laag.
Oktober 2007. Invloeden van weer en wind hebben in vier jaar de huid van het bord wat aangetast en ruw gemaakt, zodat ook grafitti af en toe behoorlijk vast ging zitten (zegenwens: moge de grafittikrassers enige eeuwen pijnlijk branden in het vagevuur en cake met glasscherven eten!).
De fabriek adviseerde het bord te coaten met teakolie. Aldus gedaan. Ik stond daar op een zaterdagochtend klaar met kwast, ladder en verf en binnen 30 seconden stopte een politieauto om te informeren: wat ik dacht dat ik daar aan het doen was. (Het was OK. Leve de politie).
Bij het opbrengen van de bruine teakolie schrok ik me aanvankelijk een aap - het bleek dat het uiterlijk niet egaal glad kon worden uitgestreken maar in het beste geval lijkt op een fake-houten oppervlak. Nu hou ik niet van fake. Maar het is zoals het is. Diep ademen en doorgaan.
Research copyright door Kaldenbach.
Dank aan de web-wizard ir. Allan Kuiper voor zijn3D tekening. Dank aan Henk Zantkuijl voor zijn plattegrond en opstand.
This page forms part of a large encyclopedic site on Delft. Research by Drs. Kees Kaldenbach (email). A full presentation is on view at johannesvermeer.info.
Launched 16 February 2005; Last update March 1, 2017.