Een 3D wandeling door oude historische tekeningen en prenten van de zuidelijke poorten van Vermeer's Delft


Instructie voor aanvang van de QuickTime wandeling

Technieken bij het creëren van de wandeling: Beschrijving technische stappen; dankwoord.

Beleef de QuickTime films. Ze zijn nu vrij beschikbaar op de site van Industrieel Ontwerpen, TU Delft.http://studiolab.ide.tudelft.nl/vermeer/

Making of: http://www.delftintegraal.tudelft.nl/info/index3348.html?hoofdstuk=Artikel&ArtID=2679


 

Dit is een unieke historische belevenis op QuickTime film. De film stelt u in staat om historisch Delft te ervaren door tekeningen en prenten ruimtelijk binnen te treden. U wandelt in Delft zoals dat ooit door diverse kunstenaars is vastgelegd.

Begin uw wandeling langs de buitenmuren van de stad, en loop in westelijke richting naar de tekening die De Grave maakte in 1695. Benader langzaam de Rotterdamse poort en zie het detail in de daarop volgende tekening door Van Kessel, terwijl u de bocht om gaat naar de ophaalbrug. Dit machtige poortgebouw werd rond 1661 ook afgebeeld door Vermeer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

QuickTime wandeling door de zuidelijke poorten van Delft

Deze QuickTime film neemt u mee door de poort naar de stad Delft, waar u het Armamentarium - of wapenopslag - aantreft. Ook die plek is veranderd in een verbazingwekkende 3D virtual reality. Dit deel van de film is gemaakt op basis van een gravure uit 1667. Daarne scheert u over het water en buigt rechtsom. Tenslotte nadert u de facades, afgebeeld door De Grave, van de Rotterdamse poort (G1, G2) en Schiedamse gate (G3) met rechts de kleinere Kethel poort (G4) waardoor mensen en koetsen hun weg zochten naar de haven.

Dit project is opgezet door Kees Kaldenbach en werd uitgevoerd door de afdeling Industrieel Ontwerpen van de faculteit OCP (Design Engineering and Production) van de TU Delft. Deze QuickTime film is nu op internet beschikbaar bij de TU Delft:http://studiolab.ide.tudelft.nl/vermeer/

 

Nog 3 andere films!

Er zijn nog drie QuickTime films beschikbaar die ieder een eenvoudige voorwaartse beweging tonen. Het gekozen beeldmateriaal bestaat uit twee tekeningen en een gravure. De tekening links toont een scheervlucht langs de kade van de haven van Delft. De kleurenafbeelding rechts begint vlak bij het punt waar Vermeer zijn standpunt koos - bij het voorbereiden van het Gezicht op Delft. De gravure onderaan beweegt zich juist naar die plek toe. Alle originele beelden afkomstig van de afdeling Beeld en Geluid, Gemeentearchief Delft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 26 juni 2001 verscheen een artikel over dit project, door Marion de Boo in Delft Integraal, het magazine van de TU Delft. Een verkorte versie verscheen op 30 juni 2001 in NRC Handelsblad.

Vragen over dit project? Stuur een email aan kalden@xs4all.nl

Alle tekst, films en afbeeldingen staan onder copyright van drs. Kees Kaldenbach, 2001. Indien u de beelden wilt opslaan of afdrukken, neem dan eerst contact op.

Voor alle genoemde QuickTime films - zie TU Delft:http://studiolab.ide.tudelft.nl/vermeer/


Technieken bij het creëren van deze QuickTime wandeling: Beschrijving technische stappen; dankwoord.


 

Op 26 juni 2001 verscheen een artikel over dit project, door Marion de Boo in Delft Integraal, het magazine van de TU Delft.

Gelanceerd 27 juni 2001. This page was updated 8 dec. 2014.