Prive-rondleiding in het historische centrum van Utrecht, de kerkenstad en kunststad.

Boeiend, academisch, historisch, met sprekende architectuur.

 

Geschikt voor een cultureel uurtje. Bedrijfsuitje en familie-uitjes voor kleine groepen.

 

Met aandacht voor zeer bijzondere historische religieuze en burgerlijke bouwkunst

 

Onderwerpen: Geschiedenis, "Petite histoire", Kunstgeschiedenis en Bouwkunst.

Toer door de "scholar-lecturer", kunsthistoricus Drs. Kees Kaldenbach*

Go to English version.

Complete Listing of tours

Alle fotografie op deze pagina is Copyright Kees Kaldenbach, 2013.

Utrecht, het doel van onze dagtocht, ligt op ca. 30 KM ten zuidoosten van Amsterdam. Ik kan er met mijn auto heen rijden met 3 tot 4 volwassenen. Of we nemen de trein.

Utrecht werd in de middeleeuwen gesticht op de resten van een Romeins militair fort. De schoonheid van het stadscentrum is het resultaat van vele eeuwen organische groei. Utrechtenaren zijn trots op de gaaf bewaarde grachten met de grachtenhuizen, waaronder enige middeleeuwse versterkte forten.

Utrecht is de sleutelplaats van het katholicisme in Nederland, en nog steeds de zetel van de aartsbisschop. Midden in het centrum vinden we de Dom met zijn 110 meter hoge toren - en dichtbij staat ook het belangrijkste museum over Christendom in de Nederlanden, het Catharijneconvent dat voorwerpen toont van verschillende takken van de religie, in een prachtige design.

Uniek voor Nederland is het lage peil van het grondwater. Ten opzichte van de woonhuizen ligt het water heel laag. In feite staan we op die straten boven op de boogvormige werven onder de straat, die zich vaak uitstrekken tot ver onder de huizen. Deze bijzondere opzet heeft ook geleid tot een aantal cafes en restaurants aan de waterkant.

We kunnen wandelingen maken over de werven, door de straten, en de historische monumentne bestuderen. We kunnen ook de toren van de Dom beklimmen tot aan de omloop op 95 meter hoogte.

Voor liefhebbers van schilderkunst kunnen we samen naar het Centraal Museum gaan.

Deze tour is zeer rijk aan inzicht op gebioed van bouwkunst: Woonhuizen. Kerken. Kasteelachtige gebouwen. Drs Kees Kaldenbach heeft een grote portfolio verzameld met stads plattegronden, huisplattegronden, opstanden, architectuuranalyse.

En ook : Moderne architectuur uit de tijd van De Stijl met, Gerrit Rietveld, zijn beroemde moderne Schröder-Schräder huis en de naastliggende gebouwen (exterieur).

 

Straat richting domtoren. Alle foto's hier Copyright Kees Kaldenbach, 2007.

 

Het plein tussen de Domtoren en de Domkerk. Het ooit bestaande tussenstuk werd aan stukken geblazen gedurende een felle storm op 1 Augustus 1674, om 7.30.

Rechts op de foto zien we een replica van de Jelling stone,de beroemde gegraveerde rots uit Jelling, Denemarken dat de ommekeer naar het Christendom herdenkt.

 

Zonnige blik van de toren om ongeveer 12:30. Zelf even analyseren wat voor jaargetijde het is!

 

De rechthoekige kloostergang aan de zuidzijde van de 'Dom', om al biddend rondjes te lopen, gezien van de toren van een hoogte van 95 meter.

 

In de S-curve van de centrale Oude gracht zien we de 'Shop of Sinkel' en op de achtergrond een van de middeleeuwse stadskastelen. Beiden liggen aan het water dat diep onder straatnivo stroomt. Toen de massief ijzeren beelden werden getakeld voor het front van de Winkel van Sinkel, begaf de oude houten stadskraan het.

 

 

Nieuwe Gracht. Het stadskanaal in poëtische stilte. Herft 2007.

 

Deze steen is meegekomen met de gletscher uit Scandinavie, gedurende een van de laatste ijstijden. Ice Ages. Het lag als een uitzondering op de regel in het landschap gedurende duizenden jaren. Later werd het door Utrechtenaren verplaatste naar de hoek van een huis. Zodat de karren en wagens een iets wijdere bocht moesten nemen.

Des nachts hoorden de bewoners af en toe de duivel spelen met deze rots. Een priester werd ingeroepen om de duivel te verdrijven en later werd de steen (voor de zekerheid) stevig vastgeklonken aan het huis. Zodat de duivel verder geen nare spelletjes meer kon uitvoeren.

 

 

 

 

 

De geschiedenis van het Christendom in de Nederlanden kan men diepgaand bestuderen in het Rijksmuseum Het Catharijneconvent. Deze foto toont de binnenplaats, eens het tehuis van nonnen die daar woonden. De museumcollecties zijn het rijkst in Rooms-katholieke voorwerpen maar omvat alle Christelijke vertakkingen - voorwerpen van vroeg-christelijke reliekhouders tot religieuze voorwerpen uit onze tijd.

Een wandeling van 10 minuten brengt ons naar het Centraal Museum, met veel verschillende collecties, van een groot, goed geconserveerd well-preserved middeleeuws ship tot schilderkunst uit de 16de en 17de eeuw, in het bijzonder die van de Utrechtse school of Caravaggisten, tot aan zalen met kledingmode.

 

Ik adviseer ook een bezoek aan een oud ziekenhuis met een parfect bewaard gebleven bestuurskamer in het St Barthomeusgasthuis, Lange Smeestraat 40, Utrecht. Meubels uit de 17de eeuw. Gobelins door de beroemde maker Maximiliaan van der Gucht. Bezoek alleen op elke zondagochtend, 11 uur, max 12 personen, op aanvraag bij info@bartholomeusgasthuis.nl Kosten E 6.96 inclusief koffie en apple pie! (prijzen 2012)

 

In de buitenwijk, vlak naast een vreselijke tunnel onder een snelweg, aan Prins Hendriklaan 50, is het beroemde Schroeder huis ontworpen door Rietveld. Dit is een UNESCO world heritage site, een van de 6 in Holland.

Ik kan er met de auto heen rijden (exterieur). Bezoek van het interieur alleen op afspraak met het Centraal Museum. Voorbij de fietserstunnel meer Rietveld-woningen.

 

 

Ik ben als kunsthistoricus gevestigd in Amsterdam. Ik kan je ontmoeten in deze stad, om er een tour-op-maat te geven in het historische centrum en ook voor bezoek aan plaatselijke musea.

We gaan samen op zoek naar het bijzondere karakter en de schoonheid van de stad - en ter plekke zijn er verhalen die daar voor het oprapen liggen.

Het is een combinatie van lering en vermaak. Zo wandelen we of fietsen we door de geschiedenis van stad en land, kunst, architectuur en cultuur. We zullen spreken over het verleden maar ook over de huidige issues op sociaal gebied. Zie reacties van klanten: testimonials.

Complete Lijst van tours.

 


Drs. Kees Kaldenbach is your private "scholar-lecturer on culture tours" *.

*Martha Gellhorn, Travels with Myself and another, p. 182.


Over Drs. Kees Kaldenbach:

Lees een biografie.

Drs. Kees Kaldenbach is meermalen opgetreden in documentaires voor tv en radio, o.a. bij BBC2 TV, NTV Japan, Deense TV en Radio Nederland Wereldomroep. In 2004 and 2005 adviseerde hij BBC teams. Kaldenbach heeft veel geschreven over Vermeer, over Vincent van Gogh en andere kunsthistorische onderwerpen. Drs. Kees Kaldenbach is voorzitter van de Circle of Academic Tour Guides of the Netherlands and Flanders (CATON)

 

Contact informatie:

Drs. Kees Kaldenbach , kalden@xs4all.nl

Haarlemmermeerstraat 83 hs

1058 JS Amsterdam

The Netherlands

telefoon: 020 - 669 8119

mobiel: 06 - 2868 9775

Lees testimonials.

Open zeven dagen per week.

Lid van VVV Iris bon (dus acceptant van de Iris kadobon); lid van de de Kamer van Koophandel, Amsterdam; Lid van de Gouden Eeuw Cirkel in Amsterdam.

Deze pagina vormt onderdeel van vele duizenden pagina's kunst en cultuur op www.xs4all.nl/~kalden

Updated 27 oktober 2011. Last update November 1, 2013.