Strijkijzer (een yser stryckyser) 

'een yser stryckyser', Int agter keukentgen. Kamer J. Het strijkijzer werd gebruikt om door middel van druk, hitte en vocht de gekreukelde was glad te strijken. Er was aan de binnenkant van het strijkijzer plaats voor hete houtskook of hete kolen.

Er werd gestreken op een strijkplankje. Onderstaand voorbeeld is uit één stuk without vervaardigd.

Noot : Dit voorwerp is als onderdeel van de Vermeer-inventaris op 29 februari 1676 in Delft opgeschreven door de klerk van notaris J. van Veen, in het huis aan de Oude Langendijk, hoek Molenpoort van de kort daarvoor overleden schilder Johannes Vermeer. De transcriptie van dit voorwerp is gebaseerd op de publicatie van het volledige document door A.J.J.M. van Peer, "Drie collecties..." in Oud Holland 1957, p. 98-103.

Afbeelding(en) uit Jet Pijzel-Dommisse,Het Hollandse pronkpoppenhuis, Interieur en huishouden in de 17de en 18de eeuw, Waanders, Zwolle; Rijksmuseum, Amsterdam, 2000, afb. 298, 341.

This page forms part of a large encyclopedic site on Vermeer and Delft. Research by Drs. Kees Kaldenbach (email). A full presentation is on view at johannesvermeer.info.

Launched December, 2002; Last update March 2, 2017.

Back to the Welcome page: click Welcome.s