Spaanse stoel

 

Overal in huize Thins/Vermeer vinden we stoelen. Zo staan 'negen roo[d] spaensleere stoelen' Inde groote zael, Kamer I. Deze stoelen waren bedoeld voor volwassenen, niet voor kinderen. Kinderen mochten plaats nemen op kussens.

De stoelen kunnen voor een deel afkomstig zijn uit de invantaris van de vader van Vermeer - zie de inventarislijst uit 1623 met daar op 6 spaanse stoelen. In het Engels: Cordwain.

De term 'Spaans' sloeg aanvankelijk op het leer waar mee de zitting en rug bekleed werd, en later op het model.

Rechts: Armstoel c 1600-1625, H 125.2 ; W 63, D 57 cm. Collectie Rembrandthuis inv M6 F4559-8.

 

Op vele Vermeer-schilderijen treffen we bovenaan de leeuwekopjes aan als bekroning van de stoelen. Onder zien we een detail van 'Onderbreking van de muziekles' Frick, New York City.

Zie voorbeelden uit het Rijksmuseum.

Er waren in de zeventiende eeuw ook driepoot-krukken.

 

 

Noot : Dit voorwerp is als onderdeel van de Vermeer-inventaris op 29 februari 1676 in Delft opgeschreven door de klerk van notaris J. van Veen, in het huis aan de Oude Langendijk, hoek Molenpoort van de kort daarvoor overleden schilder Johannes Vermeer. De transcriptie van dit voorwerp is gebaseerd op de publicatie van het volledige document door A.J.J.M. van Peer, "Drie collecties..." in Oud Holland 1957, p. 98-103. Mijn toevoegingen en uitleg staan tussen [__]. Termen zijn opgezocht in het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT), begonnen in 1882 door De Vries en Te Winkel.

 

 

 

This page forms part of a large encyclopedic site on Vermeer and Delft. Research by Drs. Kees Kaldenbach (email). A full presentation is on view at johannesvermeer.info.

Launched December, 2002; Last update March 2, 2017.

Back to the Welcome page: click Welcome.