Schildersdoek (canvas) en schilders-panelen

 

"6 paneelen; tien schilderdoucken", op de boven voorkamer. Kamer L.

 

Canvas schilderdoeken werden geprepareerd ingekocht bij een handelaar in doeken en pigmenten - of het doek werd door de schilder zelf geprepareerd. Twee manieren van opspannen waren gebruikelijk: de eerste is het doek als een dierenvel op te spannen zoals rechts te zien is op deze gravure van Vincent van der Vinne. In een latere fase werd het doek over de randen van een rechthoekig schilders-spieraam gespijkerd.

Het ons bekende werk van Vermeer is vrijwel geheel op doek geschilderd. Er zijn slechts twee kleine panelen bekend.

Noot : Dit voorwerp is als onderdeel van de Vermeer-inventaris op 29 februari 1676 in Delft opgeschreven door de klerk van notaris J. van Veen, in het huis aan de Oude Langendijk, hoek Molenpoort van de kort daarvoor overleden schilder Johannes Vermeer. Op dat moment woonde zijn vrouw Catherina daar nog met 11 kinderen en haar moeder, Maria Thins.

De transcriptie van dit voorwerp is gebaseerd op de publicatie van het volledige document door A.J.J.M. van Peer, "Drie collecties..." in Oud Holland 1957, p. 98-103. Mijn toevoegingen en uitleg staan tussen [__]. Termen zijn opgezocht in het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT), begonnen in 1882 door De Vries en Te Winkel.

Illustratie uit het Wadum artikel in de Vermeer catalogus 1995/1996, National Gallery, Washington DC / Mauritshuis Den Haag.

 

This page forms part of a large encyclopedic site on Vermeer and Delft. Research by Drs. Kees Kaldenbach (email). A full presentation is on view at johannesvermeer.info.

Launched December, 2002; Last update March 2, 2017.

Back to the Welcome page: click Welcome.